Konya’da Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi: “Eşim Gülhanım’ın Adını Verdik”

Konya’nın Beyşehir ilçesinde yapılan saha çalışmaları sırasında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, yeni bir akrep türü keşfetti. Beyşehir Gölü Hacıakif Adası’nda bulunan bu yeni türe, Prof. Dr. Yağmur eşi Gülhanım Yağmur’un adını vererek "Euscorpius gulhanimae" olarak adlandırdı.

’Canik Bilim ve Teknoloji Festivali’ başladı ’Canik Bilim ve Teknoloji Festivali’ başladı

Akrep Esinin Ismi

Bilinmeyen Türü Tespit Etti

Prof. Dr. Yağmur, saha çalışmaları sırasında gördüğü akrebin daha önce literatürde yer almadığını fark ederek detaylı bir araştırma yaptı. İncelemeleri sonucunda bu akrebin Euscorpius cinsine ait yeni bir tür olduğunu belirledi. Yağmur, keşifle birlikte Türkiye’de bilinen akrep türü sayısının 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısının ise 17’ye yükseldiğini açıkladı.

Renkleriyle Dikkat Çekiyor

Prof. Dr. Yağmur, Euscorpius gulhanimae türünün, açık sarı, kırmızımsı ve kahverengi tonlarına sahip olduğunu belirtti. Tür, ayrıca kaideli uzun kıl sayısının en yüksek olduğu akrep türü olarak da öne çıkıyor. Yağmur, yeni keşfin ABD’de yayımlanan Euscorpius dergisinde 19 Ağustos 2024 tarihinde bilim dünyasına duyurulduğunu ifade etti.

“Eşim Gülhanım’ın Adını Verdik”

Prof. Dr. Yağmur, “Çalışmalarımda bana her zaman destek olan eşim Gülhanım Yağmur’un adını bu türe vererek onu onurlandırmak istedim” dedi. Ayrıca, yeni türün zehrinin insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığını belirtti.

Bu keşifle Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğine önemli bir katkı sağlanmış oldu.