Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü alan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin toparlanması için kritik önerilerde bulundu. Konuk olduğu programda, yargı ve eğitim reformları ile teknoloji yatırımlarının önemine vurgu yapan Acemoğlu, ülkenin en büyük problemlerinden biri olarak fakirliğe dikkat çekti. Peki, Acemoğlu’nun Türkiye ekonomisinin düzelmesi için sunduğu 3 çözüm ne? İşte detaylar...
1. Yargı ve Eğitim Reformu
Acemoğlu, Türkiye’nin ekonomik kalkınması için ilk adım olarak güvenilir ve saygı duyulan bir yargı düzeni ve yenilikçi bir eğitim sistemi gerektiğini belirtti. Eğitim sisteminin, özgür düşünceyi destekleyen, yapay zeka kullanımına açık ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulmasının önemine vurgu yaptı. Acemoğlu, yargı ve eğitim kurumlarının sağlıklı olmadığı bir ülkede kalıcı ekonomik düzelmenin mümkün olmadığını ifade etti.
2. İşçi Ücretleri ve Verimlilik Artışı
Acemoğlu, Türkiye’de işçi ücretlerinin düşük olduğunu ve ülke nüfusunun yarısının asgari ücretle çalıştığını belirterek, bu sorunun verimliliği artırarak çözülmesi gerektiğini söyledi. İşçilerin verimliliğinin artmasıyla işverenlerin işçilere daha yüksek maaş ödemek zorunda kalacağını ve böylece fakirlik ve işsizlik gibi sorunların çözüme kavuşacağını vurguladı.
3. Teknoloji ve Beşeri Sermaye Yatırımı
Ekonomik büyüme için teknolojinin doğru kullanılması gerektiğini belirten Acemoğlu, yalnızca otomasyon değil, aynı zamanda işçilere yeni beceriler kazandırmanın önemini ifade etti. Türkiye’nin önünde 15 senelik bir fırsat penceresi bulunduğunu vurgulayan Acemoğlu, bu süreçte eğitim ve teknolojiye yatırım yaparak beşeri sermayeyi güçlendirmenin hayati önem taşıdığını söyledi.
Acemoğlu’ndan Türkiye’ye Uyarı: "Önümüzde 15 Yıl Kaldı"
Türkiye’nin nüfusunun yaşlanmaya başladığını belirten Acemoğlu, “Türkiye 15-20 yıl içinde çok daha yaşlanmış olacak ve çağın gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya kalacak” diyerek hızlı bir reform sürecine girilmesi gerektiğine işaret etti.