1934'te üretime başlayan Turhal Şeker Fabrikası, 89. yılını kutluyor. Özelleştirmenin ardından modernizasyonla gücüne güç katan fabrika, Türk sanayisindeki önemli rolünü sürdürüyor.

Turhal Şeker Fabrikası, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk fabrikalarından biri olarak 1934 yılında Tokat Turhal'da üretime başladı. Cumhuriyetimizin 100. yılında Turhal Şeker, 89. yılını kutlamaktadır. TürkŞeker'e ait olan fabrika, 2018'de 569 milyon lira karşılığında Kayseri Şeker'e satıldı. Özelleştirmeden sonra, fabrikanın üretim kapasitesi modernizasyonla birlikte 8 bin 400 ton/gün'e çıkarıldı. Kayseri Şeker, alımın ardından fabrikada kapsamlı bir altyapı yenileme ve revizyon yatırımı gerçekleştirdi. 

Tokat'ın ilçelerinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları başladı Tokat'ın ilçelerinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları başladı

ALTYAPI YENİLEME VE REVİZYON YAPILMIŞTI

Turhal Şeker Fbrikası'nın Kayseri Şeker tarafından satın alınmasının ardından fabrikada ilk olarak 8 buharlaştırıcı ve 27 ısıtıcının bakım ve onarımı yapılarak  1800 Kg/şarj lapa işleme kapasiteli yeni tip santrifüjler satın alınmıştı. Fabrikanın enerji yönünden şalt dairesindeki kesiciler yenilenmiş, meydan trafosu taşınarak çevre düzenlenmesi, pancar kesme makinelerinin modernizasyonu, difüzyon üniteleri, 100 t/h ile 40 t/h kazanları, otomatik boşaltma makineleri, enerji nakil hatları ve türbinlerin bakım onarımları gibi birçok işlem yapılmıştı.  Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2020 yılında teknolojik altyapının yenilenmesi ve revizyon adına yapılan yatırımların değerinin 29 milyon 300 bin lira olduğunu söylemişti.

ÖZELLEŞTİRME KARARI BİRÇOK EYLEME KONU OLMUŞTU

2009-2018 yılları arasında  özelleştirilmesi karşıtı miting ve eylemlere konu olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararıyla ilgili, "Şeker fabrikaları stratejiktir, satılamaz" dediği, 2018 yılında CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP milletvekillerinin de katılımıyla önünde basın açıklamaları yapılan Turhal Şeker fabrika artık Kayseri Şeker bünyesinde hizmet veriyor.