Türk tarihinin önemli isimlerinden Necdet Sakaoğlu, hayatını 27 Ağustos 2024’te kaybetti. Amasra’daki cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanacak Sakaoğlu, tarih alanındaki önemli katkılarıyla hatırlanacak. Bu üzücü gelişme, tarih camiasında büyük bir boşluk yarattı.

Bursa Nilüfer'in kırsal mahallelerindeki 3 kaçak yapı yıkıldı Bursa Nilüfer'in kırsal mahallelerindeki 3 kaçak yapı yıkıldı

Türk Tarihinin Önemli İsmi Necdet Sakaoğlu Hayatını Kaybetti
Türk tarihinin önemli isimlerinden biri olan Necdet Sakaoğlu, 85 yaşında hayatını kaybetti. Bartın'ın Amasra ilçesinde vefat eden Sakaoğlu'nun cenazesi, bugün ikindi namazının ardından Amasra şehir mezarlığına defnedilecektir.

Necdet Sakaoğlu'nun Ölümü ve Taziye Mesajları
Necdet Sakaoğlu'nun vefatını akrabası Murat Alper sosyal medya üzerinden duyurdu. Alper, “Eniştem, çok değerli tarihçi, yazar ve düşünür Necdet Sakaoğlu vefat etmiştir. Cenazesi yarın Amasra’da ikindi namazının ardından Amasra şehir mezarlığına defnedilecektir. Allahtan rahmet, tüm aile ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu sözcüsü ve ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen, Sakaoğlu'nun ölümüne dair üzüntüsünü şu sözlerle paylaştı: “Ülkemizin müstesna değerlerinden Necdet Sakaoğlu, yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi ve eğitim tarihi konularındaki özgün çalışmaları ile tanınan tarihçi, öğretmen ve yazar kadim dostum sevgili Necdet Sakaoğlu (29 Eylül 1939 Divriği - Amasra 2024) da aramızdan ayrılmıştır. Ailesinin, kültür sanat ve tarih camiamızın, dostlarının başı sağ olsun. Nur içinde yatsın.”

Amasra Belediyesi de sosyal medya üzerinden Sakaoğlu’nun vefatını duyurarak, “Amasra Yasta! Kentimizin canlı hafızası, Çeşm-i Cihan’ın hazinesi Prof. Dr. Necdet Sakaoğlu’nu kaybettik. Başın sağolsun Amasra… Necdet Sakaoğlu (1939-2024)” mesajını paylaştı.

Necdet Sakaoğlu Kimdir?
Necdet Sakaoğlu, 29 Eylül 1939’da Sivas’ın Divriği ilçesinde doğdu. Divriği Atatürk İlkokulu (1951), Nuri Demirağ Ortaokulu (1954), Sivas Valisi Muammer Bey’in yaptırdığı öğretmen okulunu (1957) ve İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü'nü (Dârül-Muallimat-ı Aliye) bitirdi.

Sakaoğlu, yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi ve eğitim tarihi konularında önemli çalışmalara imza attı. Tarihin karanlıkta kalan yönlerini aydınlatan pek çok haber ve makaleye imza attı. Özellikle tarih, folklor ve edebiyat alanlarında gerçekleştirdiği araştırmalarla tanındı ve birçok önemli esere imza attı.

Sakaoğlu’nun Mirası
Necdet Sakaoğlu’nun vefatı, Türk tarih camiasında büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Sakaoğlu’nun araştırmaları ve yazıları, tarih meraklıları ve akademisyenler için önemli bir kaynak oluşturdu. Hayatını tarih ve kültürel miras alanında adamış olan Sakaoğlu, ülkemizin tarihî birikimine önemli katkılarda bulundu.