Hak-İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası yetkilileri sendikal faaliyetlerinin engellendiğini belirterek işten çıkarılan işçilerle birlikte fabrika önünde eylem yaptı.
Çorum'da faaliyet gösteren bir fabrikanın çalışanlarının bir süre önce Öz İplik İş Sendikası'na üye olduklarını açıklayan Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bayır, işçilerin sendikaya üye olmasından haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapıldığını savundu. İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlüklerinin engellendiğini belirten Bayır, sendikaya üye olan işçilerin işten çıkarıldığını ifade etti.
Sendikaya üye olmanın ve üyelikten ayrılmanın anayasal hak olduğunu hatırlatan Bayır, “Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor.
Anayasal haklarını kullanmak istiyor. İşverenler Anayasa'nın 51. Maddesi ve 6356 sayılı Yasa'nın 25. Maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ediyor. Yetkililer söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu'nun 118'inci Maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor. Firma dünyaca ünlü markalara üretim yapıyor. Fabrikada işçilere sendikal kıyım yapıyor. Baskılar son bulsun, işçilerin sendika isteği bir an evvel duyulsun ve anlaşılsın” dedi.
İşverenlere seslenen Bayır, “Çalışanların sendika sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. İşçilerin yasal temsilcisi sendikamız Öz İplik İş'i tanıyın. Anayasa'nın önünde duramazsınız. İşçileri sendikamızı durduramazsınız. Bizimle, işçisiyle birlikte yürüyen her işyeri büyüdü, gelişti. İşçilerinin örgütlenme mücadelesi de durmayacak. Emekçilerin Öz İplik İş Sendikası çatısı altında mücadelelerine devam edecek. Biz, üyelerimiz için buradayız. 800 bine yakın üyesiyle Hak-İş, 43 bini aşkın üyesiyle Öz İplik İş Sendikası olarak üyelerimizin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.
Öz İplik İş Sendikası olarak çalışma barışının sağlanmasını istediklerini açıklayan Bayır, şunları kaydetti:
“İşverenin baskıcı tutumundan vazgeçip, işçinin sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı göstermesini istiyoruz. İşçilerin sesine kulak vermesini istiyoruz. İşveren yetkililerine diyalog çağrısında bulunuyor. Zor günlerden geçtiğimiz ekonomik koşullarında işten atılan işçi kardeşlerimizin tekrar işlerine dönmesini istiyoruz. Bizim mücadelemiz sadece sendikal bir mücadele değil, hak mücadelesidir. Biz emeğin hakkını alması, işçinin de işverenin de kazandığı hakça bir düzenin işlemesine katkı vermeye çalışıyoruz.”
Basın açıklamasının ardından iddiaları ile ilgili görüşlerine başvurulan fabrika yetkilileri herhangi bir açıklama yapmazken, konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapacaklarını belirtti.