Ancak o zamanlar, bu kavram oldukça kafa karıştırıcıydı. Yapay zekanın zaten robotik ile birleştirildiği yirminci yüzyılın 90’lı yıllarında yapay zekaya daha aktif bir ilgi gözlenmişti. Bu arada, 1997 yılında bilgisayar, satranç oyununda hüküm süren dünya şampiyonunu yendi. Ve bunlar, makine öğrenimi ve yapay zekanın geliştirilmesindeki ilk başarıydı.

Ancak doksanlarda ve 2000'lerin başında, yapay zeka hala çok karmaşık, sıradan bir insan için anlaşılmaz ve tamamen uzak bir şeydi. Ve ancak 2010 yılından sonra durum değişmeye başladı. Yapay zeka çeşitli alanlarda aktif olarak uygulanmaya başlandı ve bugün milyonlarca insan için bilindik bir olgu haline geldi.

Yapay zekayı fark etmeden nasıl kullanmaktasınız?

Fark etmeseniz bile, günlük olarak yapay zeka çalışmalarının sonuçlarıyla karşı karşıyasınız. Örneğin:

  1. Gmail'in e-posta filtreleri, yapay zeka sayesinde sürekli olarak eğitilmekte ve geliştirilmektedir. İstenmeyen e-postaları filtreler, e-postaları kategorilere ayırır ve postalarınızı daha iyi düzenlemenize yardımcı olur.

  2. Sosyal ağ Linkedin, iş ilanları için en iyi adayları seçmek ve potansiyel çalışanları işverenlerle eşleştirmek için yapay zeka kullanmaktadır.

  3. Pinterest ve AliExpress, web'de doğru şeyleri bulmak için üzerlerinde gösterilen fotoğrafları ve nesneleri nasıl analiz edeceklerini çoktan öğrendiler. Örneğin, AliExpress uygulaması aracılığıyla bir öğenin fotoğrafını çektiğinizde uygulama size sitedeki aynı veya benzer ürünlerin bir listesini verecektir.

  4. Anlık mesajlaşma programlarındaki sohbet robotları zaten yaygın hale gelmiştir. Onların yardımıyla neredeyse her şeyi yapabilirsiniz — tren bileti satın alabilir, müzik arayabilir, sosyal ağlarda gönderiler yayınlayabilir, yemek sipariş edebilir, bankacılık işlemleri ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ve evet, botlar da sürekli eğitiliyor.

  5. Google, önceki aramalara, ziyaret edilen sitelere ve diğer etkinliklere dayalı olarak kullanıcı aramalarını tahmin etmeye çalışan akıllı arama için uzun süredir yapay zeka kullanıyor.

Ve bu, günlük hayatımızda zaten kök salmış ve prensipte yaygın hale gelen yapay zekayı kullanma seçeneklerinin sadece küçük bir kısmı. Çevrimiçi arkadaşlık alanındaki yenilikçi çözümler çok daha ilginç görünüyor. Bugün onlar hakkında konuşmak istiyoruz.

Arkadaşlık sektöründe yapay zeka: modern teknolojiler çevrimiçi arkadaşlık dünyasını nasıl değiştiriyor? 

Arkadaşlık sitelerinin ve uygulamalarının en iyi eşleşmeleri bulmak ve böylece mükemmel çifti bulmak için kullanıcı hesaplarını analiz ettiği bir sır değil. Ama nasıl çalışıyor?

Her şeyden önc, Nobel ödüllü partner seçim algoritmasını kullanan Hinge arkadaşlık uygulamasının prensibini ele almak istiyoruz. İlginç bir şekilde, 1962'de yazarlar tarafından sunulan yeni Gale — Shapley algoritmasından uzak bir algoritmaya dayanıyor. Buna göre, eşit sayıda kadın ve erkekle, hepsi en uygun çifti bulabilecek ve istikrarlı bir ilişki inşa edebilecek. İnternetteki Gale — Shapley algoritması hakkında daha detaylı bir okuma yapmanızı tavsiye ederiz. Oldukça ilginçtir.

Hinge, kullanıcı profillerini ve eylemlerini ayrıntılı olarak analiz eder. Hemen hemen her şey dikkate alındığında:

  • profilinizde paylaştığınız bilgiler;

  • uygulamanın size sorduğu üç sorunun cevabı;

  • diğer kullanıcılara verdiğiniz beğeniler vs.

Hinge’i ne kadar çok kullanırsanız, algoritma hangi kişinin sizin için doğru olduğunu ve arkadaşlık için kimi önermesi gerektiğini o kadar iyi kavramaktadır. Bu arada, popüler çevrimiçi hizmetler tarafından da benzer bir algoritma kullanılıyor: YouTube, Spotify, TikTok ve diğerleri. Muhtemelen yavaş yavaş öğrenip ilginizi çekebilecek içeriği önerdiklerini fark etmişsinizdir. Başka birinin hesabına girdiğinizde önerilerin tamamen farklı olduğunu görürsünüz. Hinge benzer bir çalışma planına sahiptir ancak insan niteliklerine, ilgi alanlarına ve bireysel özelliklere bağlıdır.

Elbette Hinge, yapay zeka kullanan tek arkadaşlık hizmeti olmaktan çok uzak. Benzer çözümler başka siteler tarafından da uygulanmıştır:

  • Denim — mükemmel eşleşmeyi bulmak için bireysel bir yapay zeka yöneticisi ile.

  • Tinder — bir kullanıcı için hangi tür erkek veya kadının en iyi olduğunu tahmin edebilen Super Likeable işlevi ile. 

  • HeyBlinkMe — hızlı video akışı işlevi ile. Algoritma, konuşmanın iki dakikası boyunca partnerlerin duygularını ve davranışlarını analiz eder. Yapay zeka, katılımcılardan birinden memnuniyetsizlik veya iletişim kurma isteksizliği algılarsa, video görüşmesi kesilir ve yeniden bağlanmak mümkün olmaz. Ve iletişim her iki kişi için de keyifli ise kesilen sohbete devam edebilirsiniz.

Ama her şey geliştiricilerin bize söylediği kadar mükemmel mi? Peki yapay zeka gerçekten o kadar gelişti ki bizim için kimin doğru olduğunu bizden daha iyi anlayabilecek mi? Tam olarak değil!

Yapay zekayı çevrimiçi arkadaşlıkta kullanmanın sorunları ve çözümü

Yapay zeka mükemmel değildir. Ve bu ne yazık ki bir gerçek. Bazen potansiyel olarak iyi bir çift bulmayı başarır ancak her zaman değil. Ayrıca, arkadaşlık sitelerinin kullanıcılarının profillerine genellikle kendileri, yaşları, sosyal durumları, ilgi alanları vb. hakkında yalanlar yazdığını da unutmayalım.

Sorun şu ki, yapay zeka, kullanıcının profilindeki gerçeğin ve yalanın nerede olduğunu anlayacak kadar mükemmel değildir. Bu nedenle, bir başkentin üniversitesinden 20 yaşındaki bir kız öğrenciyle tanışmanızı şiddetle tavsiye edebilir ancak aslında 40 yaşında işsiz bir adam profilinin arkasına saklanıyor olabilir. Uygulama, bu tür vakaların nadiren de olsa gerçekleştiğini göstermektedir.

Bir önemli nokta daha var — hepimiz yapay zekanın kaderimize karar vermesini istemiyoruz. Ruhsuz bir makinenin kendileri için seçim yapmasına ve insanları sadece kendisinin bildiği bazı parametrelere göre ayırmasına karşıyız. Bu nedenle, yapay zeka ve makine öğrenimi araçlarının arkadaşlık sektörünün tanıtımına şimdiden ateşli muhalifleri bulunuyor.

Neyse ki, harika bir alternatif var — kameralı sohbetler. Yapay zekanın yeteneklerini kullansalar bile, sitedeki mevcudiyetlerini daha güvenli ve daha rahat hale getirmek için düşük bir düzeyde. Örneğin, ChatRoulette web kamerası sohbeti, kullanıcı davranışını analiz eden bir yapay zeka kullanır ve kullanıcı uygunsuz davranırsa veya sitenin kurallarını ihlal ederlerse derhal yasaklanırlar.

Yapay zeka özelliklerini çok dikkatli kullanan diğer popüler cam to cam sohbetler arasında şunlar bulunur: ome.tv, omegle.com ve chat cam videochat-tr.com.

Özetleyelim

Yapay zeka, çevrimiçi arkadaşlık konusunda oldukça iyi bir yardımcıdır. Ancak, kesinlikle sadece buna güvenmemelisiniz. Sonuçta, tamamen mükemmel değildir. Ve yapay zeka'nın nihayet mükemmel çalıştığını güvenle söyleyebilmemiz uzun yıllar alacak.

Bu arada tamamen yapay zeka algoritmalarına güvenmemenizi, kendi duygu ve sezgilerinize daha çok güvenmenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiye kadar hiçbir algoritma bunların yerini alamaz. Size gelecekte sıcak ve güçlü bir ilişkiye dönüşecek olan İnternette ilginç ve keyifli tanışmalar diliyoruz!

Advertorial