YARINA HOŞ GELDİNİZ...

Abone Ol

1- Taşıt onarım işyerleri gelecekte var olmayacak.

2- Bir benzinli & dizel motorda; 20.000 ayrı parça bulunur. Elektrikli motorda ise yalnızca 20... Elektrikli araçlar ömür boyu güvenceli satılmakta ve yalnızca yetkili satıcılar tarafından onarılmaktadır. Bir elektrik motorunun çıkarılması ve değiştirilmesi yalnızca 10 dakika sürer.

3- Bozulmuş elektrik motorları bayide onarılmamakta, robotlarla onarılan bölgesel bir işyerine gönderilmektedir.

4- Elektrikli motor arıza lambanız yandığında, arabanızı araba yıkamaya benzeyen bir istasyona götürüyorsunuz ve bir fincan kahve içerken arabanız tamir ediliyor olacak...

5- Benzin pompaları gidecek, tarihe karışacak.

6- Sokak köşelerinde elektrik dağıtan sayaçlar olacaktır. Şirketler elektrik şarj istasyonlarını kuracak; aslında, gelişmiş dünyada çoktan başladılar.

7- Akıllı büyük otomobil üreticileri, sadece elektrikli araba üreten yeni tesisler kurmak için çoktan bütçe ayırdılar.

8-Petrole olan gereksinim çok azalacak. Petrolden başka üretimi olmayan zengin ortadoğu ülkelerinin başı dertte olacak.

9- Evler gün boyunca elektrik üretecek ve depolayacak, daha sonra kullanacak ve şebekeye geri satacak. Tesla çatısını gören var mı?

10- Genç nesil, kişisel arabaları yalnızca müzelerde görecek artık...

11- 1998'de Kodak'ın 170.000 çalışanı vardı ve dünya genelinde tüm fotoğraf kağıdının % 85'ini sattı. Sadece birkaç yıl içinde iş modelleri ortadan kalktı ve çöküşünü açıkladı. Bunun olacağını kim bilebilirdi?

12- Kodak ve Polaroid’in başına gelenler, gelecek 5-10 yıl boyunca birçok sektörde yaşanacak… ve çoğu insan bunun geldiğini görmüyor.

13- 1998 yılında 3 yıl sonra bir daha asla film çekmeyeceğiniz aklınıza gelir miydi? Günümüzde kimin kamerası var ki?

Veya eski VHS, Beta videolara, kasetlere falan ne oldu?

14- Bunların hepsi sağlık, özerk ve elektrikli otomobiller, eğitim, 3B baskı, tarım ve iş alanlarında yine olacak

15- "4. Endüstri" Devrimi'ne hoş geldiniz.

16- Yazılım sektörü değişimden geçti ve gelişti. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde çoğu geleneksel sanayi sektörü de aynı kaderi bekliyor.

17- UBER sadece bir yazılım aracıdır, herhangi bir arabaya sahip değiller ve şimdi dünyanın en büyük taksi şirketi! Herhangi bir taksi şoförüne bunun geldiğini görüp görmediklerini sorun.

18- Airbnb şu anda mülk sahibi olmasalar bile, dünyanın en büyük otel şirketi! Hilton Hotels'e bunun geldiğini görüp görmediklerini sorun.

19- Yapay Zeka: Bilgisayarlar dünyayı anlamada katlanarak daha iyi hale gelecekler.

20- Günümüzde ABD'de genç avukatlar zaten iş bulamamaktadır. IBM'in Watson'ı sayesinde, %90 doğrulukla, saniyeler içinde yasal öneri alabilirsiniz.

Yani, hukuk okuyorsanız, hemen durun. Gelecekte% 90 daha az avukat olacak.

21- Watson, normalden 4 katı doğrulukta tıbbi tanı da koyabiliyor. Kanser riski taşıyanları, kalp krizi riski taşıyanları bir iki yıl öncesinden tespit edebiliyor.

22- Facebook artık yüzleri insanlardan daha iyi tanıyan tanıma yazılımına sahip.

Her yerde kamera olacak ve kim olduğunuzu bilen, sizi tanıyan, psikolojik durumunuzu bile sizden daha iyi tahlil edebilen yazılımlarla sürekli gözetim ve denetim altında olacaksınız.

23- Özerk otomobiller: 2018'de ilk otonom otomobiller ile tanıştık. Önümüzdeki beş on yıl içinde, tüm sanayi sektörü büyük bir değişimden geçecek. Aracınızı örneğin telefonunuzla çağırabileceksiniz.

24- Park etmenize gerek kalmayacak, sadece sürüş mesafesini ödeyeceksiniz ve sürüş esnasında üretken olabileceksiniz. Bugünün küçük çocukları hiçbir zaman ehliyet alamayacak ve asla bir araba sahibi olmayacaklar.

25- Bu şehirlerimizi değiştirecek, çünkü % 90-95 daha az arabaya gerek olacak. Eski park yerlerini yeşil alanlara dönüştürebiliriz.

26- Her yıl yaklaşık 1.2 milyon insan, dikkat dağıtıcı veya sarhoş sürüş de dahil olmak üzere trafik kazalarında hayatını kaybediyor.

Yeni sistemle trafik kazaları tarihe karışacak artık.

27- En geleneksel otomobil şirketleri iflas edecekler. Teknoloji şirketleri (Tesla, Apple, Google) devrimci yaklaşımı uygulayacaklar.

28- Volvo içten yanmali motor araç üretimini durdurmak hedefi ile 2019 modellerinin tümünü sadece elektrikli ve hybrid üretmekte

29- Volkswagen ve Audi'den birçok mühendis; Tesla'dan korkuyorlar... Elektrikli araçları sunan şirketlere bakın! Birkaç yıl önce duyulmamış isimlerdi.

Bir Mercedes, Bmw, Ford uzun yılların ve birikimlerin markaları/şirketleri.

Ama onların asırlık konumuna bir iki yılda gelen yeni şirket ve marka ve isimler var. Değişim çok hızlı.

30- Sigorta şirketleri büyük sıkıntı yaşayacak, çünkü kazalar olmadan maliyetler daha ucuz hale gelecek. Onların araba sigortası işletme modeli ortadan kalkacak.

31- Emlak yapısı değişecek. Çünkü işe giderken çalışabilirseniz, insanlar çok daha uygun fiyatlı mahallelerde yaşamak isteyecek ve kulelerini terk edeceklerdir.

32- Artık şehirlerin gürültüsü ve havası da değişecek. Çünkü tüm araçlar elektrikli olacak.

33- Yalnızca trafikteki değil; sanayi ve fabrikalardaki değişim de buna yol açacak.

34- Elektrik bugüne göre inanılmaz ucuz olacak.

35- Güneş enerjisi üretimi 30 senedir üssel bir eğriye bürünmüş durumda. Yani katlanarak artmaya devam ediyor.

36- Sağlık: Telefonunuzla birlikte çalışan; retina taramanızı, kan tahlilinizi ve nefes ve kalp ritminizi inceleyebilen gereçler yolda...

Şu an bile neredeyse her hastalığı tanımlayacak 54 biyobelirteç analiz eden ve cep telefonuna aparat gibi takıp kullanacağımız cihazlar var.

Bir iki yıl içinde piyasaya sunulması planlanıyor.

37- Fabrikalar artık tamamen robot mekanizmalara devredilecek. İşçi sınıfına gereksinim çok çok azalacak

38- Esnaflık tarihe karışacak. Alışverişler online olacak.

Bu durumda çok fazla kargo çalışanına veya motorlu kuryeye gerek olacağını düşünebilirsiniz. Hayır! Kutular drone'larla dağıtıma çıkacak.

Sipariş ettiğiniz döner dürüm, siz balkonda otururken havadan getirilecek.

Kitap, elbise, kozmetik vb. alanlar nereyse tamamen online hale gelecek.

39- Süpermarketlerde kasiyer bulunmayacak. Aldığınız ürünleri kendiniz ödeyebileceksiniz. (merak edenler için, bu sistem Türkiye'de bile başladı çoktan, görenleriniz çoktur.)

40- Bütün işlemlerinizi tek bir kod üzerinden yapacaksınız.

TC No gibi bir kodla...

Market alışverişi, banka işlemleri, seyahat, resmii işlemler, ehliyet kontrolleri, apartmana giriş, sağlık hizmetleri...

Yani kredi kartı, kimlik kartı, ehliyet, vergi levhası, tapu ve giderek nakit para. Bunların hiç biri olmayacak. Sadece bir kartla veya deri altına yerleştirilen bir çiple tüm bu işlemler halledilecek.

41- Doğallıkla bu durumda bir radar ekranındaki noktalar halinde bütün insanlar adım adım izleniyor, bütün konuşmalar yapay zeka tarafından dinleniliyor olacak. Bir suç işlediğinizde anında belirleneceksiniz. Veya kayıp olayları hiç yaşanmayacak.

42- Eğitim uzaktan ve merkezi yöntemle yapılacak. Yani üzülmeli, ama çok öğretmene gerek kalmayacak.

Az sayıda öğretmenle tüm ülkeye eğitim sunulacak.

43- Böylece insana fazla ihtiyaç kalmayacağı için, üniversitelerdeki bölümlerin de çoğu kapatılacak.

İyi de öğrencilere ne öğretilecek? Veya üniversite gibi bir hedef olmayınca, öğrencilerin hedefi ne olacak?

44- İnsana ihtiyaç kalmayan dünyada bunca insan ne yapacak?

Herkes kendini sanat ve bilime adar. Bütün diğer işleri otomatik sistemler halleder...

Nasıl olsa adil bir paylaşım yapılırsa dünyanın kaynakları herkese yetecek kadar bol...

45- Sorun şu ki: Adil bir paylaşım yerine; elit tabaka olup kaynakların çoğunu kendisi tüketmek isteyen bir grup var. Ve hatta hemen hemen bütün insanların içinde böyle bir vahşi güdü var.

Fakirlerin çoğu "adalet" istemiyor. Zengin olmak istiyor. Nitekim adalet diye bağıranlar para veya güce kavuşunca nedense başka bir insan oluveriyorlar.

İşte kavşak noktası burası:

Adil bir dünyayı mı seçeceğiz yoksa "altta kalanın canı çıksın" mı diyeceğiz?

Söylem ve dilek kolay,

Asıl iş nasıl davranacağımız..

Yarına hoş geldiniz...

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }