Soğuk kadayıf tatlısı, Türk mutfağının en sevilen ve hafif tatlılarından biridir. İnce tel kadayıfın özenle hazırlanmış şerbetle buluştuğu ve üzerine dondurma ile servis edildiği bu tatlı, sıcak yaz günlerinde serinletici bir lezzet sunar. Hem yapımı kolay hem de görüntüsüyle gözlere hitap eden bu tatlı, özel davet sofralarınıza şıklık katacak. Şimdi, bu serinletici ve lezzetli tatlıyı hazırlamak için adımlara birlikte göz atalım.
Soğuk Kadayıf Tatlısı İçin Malzemeler
- 500 gr yaş kadayıf
- 200 gr tereyağı
- 1,5 su bardağı ceviz
Şerbeti için;
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 1 litre süt (5 su bardağı)
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
- 100 gram çikolata
- Şerbeti için tencereye süt ve şekeri alarak karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
- 15 dakika kadar kaynayan şerbetin altını kapatalım. İçerisine vanilyayı ekleyelim. Tekrar karıştırdıktan sonra soğuması için kenarda bekletelim.
- Genişçe bir tepsiye yaş kadayıfı alalım. Üzerine eritilmiş tereyağını gezdirelim ve kadayıfların hepsinin tereyağı ile harmanlayalım.
- Daha sonra kadayıfların yarısını alalım ve kullanacağımız borcama yayalım.
- Her yerine eşit olacak şekilde ceviz kırığını serpiştirdikten sonra kalan kadayıfları da üzerine yerleştirelim.
- Kesme tahtası gibi düz bir cisimle bastırarak kadayıfları sıkıştıralım.
- Ardından kadayıflarımızı önceden ısıtılmış 180 °C fırında alt üst fanı açmadan 50 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda kadayıfları fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuyan sütlü şerbetin yarısını üzerine gezdirelim.
- Ardından tatlımızı dilimleyelim ve kalan sütlü şerbeti de kadayıfların üzerine gezdirerek buzdolabında soğumaya bırakalım.
- Tamamen soğuyan tatlımızın üzerine son olarak rendelenmiş çikolata serpelim ve antep fıstığı ile süsleyerek servis edelim.
Soğuk Kadayıf Tatlısı, yaz aylarında sofralarınıza serinlik ve lezzet katacak harika bir tariftir. Kolay yapımı ve enfes tadıyla herkesin beğenisini kazanacak bu tatlıyı, adım adım tarifimizle evde rahatlıkla yapabilirsiniz. Serinletici etkisi ve çıtır kadayıfın uyumu sayesinde, misafirlerinizi ve sevdiklerinizi mutlu edecek bu tatlıyı denemenizi öneririz. Afiyet olsun!
Kaynak: yemek.com