Kira sözleşmelerinde dijital döneme geçildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in duyurduğu düzenlemeyle, kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden kolayca yapılabilecek. Uygulamanın ilk aşaması devreye alınırken, emlak danışmanlarını kapsayan ikinci aşamanın yıl sonunda devreye girmesi planlanıyor. İşte yeni sistemle ilgili detaylar…
e-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılacak?
Kira sözleşmesi yapmak isteyen taşınmaz sahipleri, e-Devlet Kapısı Kira Sözleşmesi İşlemleri bölümüne giriş yaparak kira sözleşmesini kolayca hazırlayabilecekler. Hazırlanan sözleşme, kiracı tarafından e-Devlet üzerinden onaylanacak. Bu yeni hizmet, 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşların kullanımına açık olacak.
Hisseli Taşınmazlar da Dahil: Sistem, 10 hissedara kadar olan taşınmazları kapsayacak şekilde düzenlendi. Böylece, ortak hisseli taşınmazlarda da e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapılabilecek.
Barkodlu ve Zaman Damgalı Belge Oluşturma: Sistem üzerinden hazırlanan sözleşmelere, barkod ve zaman damgası eklenerek resmi belge doğrulama işlemi de e-Devlet Kapısı’ndan yapılabiliyor.
Yıl Sonunda İkinci Aşama Devrede!
Düzenlemenin ikinci aşaması, emlak danışmanlarını ve yetkilendirilen kişileri kapsayacak şekilde genişletilecek. Emlak danışmanları, yıl sonunda devreye girecek bu sistemle taşınmaz sahibi ve kiracılar adına sözleşme hazırlayıp onaya sunabilecek. Bu düzenlemenin, kira sözleşmelerine dair anlaşmazlıkları önlemek ve kullanıcıların belge iletme yükünü azaltmak amacıyla hayata geçirildiği belirtiliyor.
Kira Artış Oranı Belli Oldu
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından kira artış oranı da netleşti. Buna göre, 2024 yılı için kira artış oranı %62,02 olarak belirlendi. TÜİK’in ekim ayı verilerine göre enflasyon yıllık %48,58, aylık ise %2,88 oranında artış gösterdi.