31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Çorum’da AK Parti’nin kazandığı bir belediye meclis üyesinin 2 bin 700, CHP'nin kazandığı bir meclis üyesinin 3 bin 500, YRP'nin kazandığı bir meclis üyesinin ise 6 bin 500 oy ile kazanıldığını ifade eden Özdel, “Yerelde adil bir seçim sistemi zorunlu” dedi.
Av. Ahmet Özdel, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Demokrasinin olmazsa olması, seçim ve parlamentodur. Adil ve hakkaniyete uygun bir seçim ve farklı görüş ve düşüncelerin ifade edilebildiği parlamentolar demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarıdır. Yunan kent devletlerinden bu güne kadar gelinen aşamada insanlık hep ileri bir aşama ile yönetilmiştir, dönem dönem geriye gidişler olsa da tarih hep iyiye ve ileriye doğru evrilmektedir. 
Ülkemizde ki parlamentonun oluşumunun adil ve demokratik olmadığı açıktır. Adeta birkaç parti başkanını belirlediği 600 kişinin ülkeye büyük bir faydasının olmadığı açıkça anlaşılmaktadır. Bu nedenle halk en küçük bir haksızlıkta milletvekilinin maaşının ve sosyal haklarının fazlalığından ve bunların gereksizliğinden dem vurmaktadır. Oysa halkın çıkarlarını savunan milletvekillerini kim istemez. 
Yerel parlamentolar ise il genel meclisleri ile belediye meclisleridir. Aynı parlamentonun oluşumu birkaç parti başkanının elinde ise il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerini de parti il başkanlarının ve milletvekillerinin belirlediğini hepimiz bilmekteyiz. Bu hali ile halkın politika yapmasında tek araç muhtarlık seçimleri kalmakta ve belediye başkanlığından çok muhtarlık tartışması yaşanmaktadır. 
Parti olmadan seçime girmek ve kazanmak mümkün mü? Bağımsız adaylık olmaz mı? İl genel meclisine ve belediye meclisine bağımsız aday olunmaz mı? Bu sorulara verilecek cevap ise çok açık, teknik olarak mümkün fakat pratik olarak seçilme ve etkin olma olasılığı yok. Çünkü il genel meclisleri ile belediye meclisler için uygulanan % 10 barajı (onda birlik baraj) ve mezkur barajın hesaba katılma yöntemi bu olasılığı engellemektedir. Şöyle ki bağımsız bir adayın seçilmesi için geçerli oyların % 10’u geçmesi gerekiyor.
Çorum’dan örnek verecek olursak; 2024 mahalli idareler seçiminde Çorum Belediye Başkanlığı için geçerli oyların toplamı 140.000 kişi civarındadır. Bağımsız belediye meclis üyesinin 14.000 oy alması gerekir. Oysa AKP'nin kazandığı bir belediye meclis üyesine düşen oy sayısı 2.700, CHP'nin kazandığı bir meclis üyesi 3.500, YRP'nin kazandığı meclis üyesi ise 6.500 oy ile kazanılmıştır. Buradan demokrasi eşitlik ve adalet çıkma imkanı var mı? Seçmenin çoğunluğu AKP oy vermemesine rağmen, bu seçim sistemi ile AKP belediye meclisinde çoğunluğu sağlamaktadır. 
TBMM seçimlerinde ki ülke genelinde % 7 baraj, yerel seçimlerde halen % 10 civarındadır. Seçim sistemi çoğunluğu az bir farkla kazanan partinin lehine işlemektedir. Bu ise ülkede ve kentlerde istikrarı sağlamak bir yana azınlığın çoğunluğa baskı yapmasına neden olacaktır. Yıllardan bu yana AKP bunu yapmakta idi. 
Belediye ve il genel meclislerine aday olacakların parti içinde demokratik bir şekilde belirlenmemesi, parti yapılarının oligarjik yapısı da buna eklendiğinde geriye, halkta karşılığı olmayan, başkan ve milletvekili akrabaları ile yakınları kalmaktadır. Bunlarından kentlerin, köylerin, ilçelerin sorunlarını tartışması, çözmesi, çözüm üretmesi ya imkansız ya da eksik olmaktadır. Liyakatı dilinden düşürmeyenlerin, eş, dost, akraba ve delege ağaları arasında sarkaç gibi gidip gelmektedirler.
Demokratik bir parti, adil ve eşit koşullarda ki bir seçim ve seçim sistemi ülkenin ve kentin tüm sorunlarını çözmenin başlangıcıdır.”

Kaynak: Yayla Haber