2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım sürerken, sınavın ertelenip ertelenmediği adaylar ve veliler tarafından merak ediliyor. ÖSYM, sınav takvimiyle ilgili son durumu resmi olarak duyurdu.

YKS Ertelendi mi?

Üniversite sınavı için hazırlıklarını sürdüren milyonlarca adayın merak ettiği konu, 2025 YKS'nin ertelenip ertelenmediği oldu. Ancak ÖSYM tarafından yapılan resmi açıklamalara göre, YKS’de herhangi bir erteleme bulunmuyor. Sınav, daha önce duyurulan tarihler doğrultusunda gerçekleştirilecek. Adayların sınav hazırlıklarını mevcut takvime göre sürdürmeleri gerekiyor.

2025 YKS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

YDS sonuçları açıklandı YDS sonuçları açıklandı

ÖSYM’nin yayımladığı sınav takvimine göre 2025 YKS sınavı 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde yapılacak. Üç oturum şeklinde uygulanacak sınavın detayları şöyle:

Temel Yeterlilik Testi (TYT): 21 Haziran 2025 Cumartesi, saat 10.15

Alan Yeterlilik Testleri (AYT): 22 Haziran 2025 Pazar, saat 10.15

Yabancı Dil Testi (YDT): 22 Haziran 2025 Pazar, saat 15.45

TYT oturumuna tüm adayların katılması zorunlu olup, AYT ve YDT oturumları tercih edilecek puan türüne göre belirleniyor.

YKS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM'nin sınav takvimine göre 2025 YKS sonuçları 22 Temmuz 2025 tarihinde açıklanacak. Adaylar, sonuçlarını osym.gov.tr üzerinden T.C. kimlik numaraları ve ÖSYM şifreleri ile öğrenebilecek.

Sonuçların açıklanmasının ardından tercih dönemi başlayacak ve ÖSYM tarafından yayımlanacak tercih kılavuzuyla adaylar üniversite ve bölüm tercihlerini yapabilecek.

Sınav Giriş Belgeleri Ne Zaman Yayınlanacak?

YKS’ye girecek adayların hangi okulda ve salonda sınava gireceğini belirten sınav giriş belgeleri sınavdan yaklaşık 10 gün önce ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanacak. Adaylar belgelerine yalnızca kişisel şifreleriyle erişebilecek.

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nasıl Hesaplanır?

Üniversite yerleştirme puanlarına etki eden OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı), adayın lise diploma notuna göre hesaplanır. Diploma notu 5 ile çarpılarak OBP puanına dönüştürülür. Örneğin;

100 diploma notu = 500 OBP

70 diploma notu = 350 OBP

50 diploma notu = 250 OBP

OBP puanı, YKS puanlarına belirli bir katsayıyla eklenerek yerleştirme puanı oluşturur. Bu hesaplama, adayın mezun olduğu okul değil, Türkiye genelindeki ortalamaya göre yapılır.