Üniversite hayalini dört yıllığa taşımak isteyen ön lisans mezunları için kritik süreç başladı. ÖSYM, 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvurularının başladığını duyurdu. Adaylar, başvurularını 2 Haziran 2025’e kadar tamamlayabilecek.
Hayalindeki Fakülteye Bir Adım Daha Yakın
Her yıl binlerce ön lisans mezunu için yeni bir sayfa açan Dikey Geçiş Sınavı, bu yıl da umutları beraberinde getiriyor. Kimi muhasebe okuduğu iki yılı işletme diplomasıyla taçlandırmak istiyor, kimi sağlık alanında lisansa geçip hemşire olma hayali kuruyor. Şimdi o hayallere bir adım daha yaklaşma zamanı. 2025-DGS başvuruları resmen başladı.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Adaylar, başvurularını ÖSYM başvuru merkezleri, ais.osym.gov.tr adresi ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden bireysel olarak gerçekleştirebilecek. Süreç, 2 Haziran Cuma günü saat 23.59’da sona erecek.
Başvuru kılavuzu ve gerekli tüm belgeler, ÖSYM’nin resmi web sitesinde yayımlandı. Adayların, kılavuzda belirtilen kuralları dikkatle incelemesi ve bilgilerini eksiksiz şekilde sisteme girmesi gerekiyor. Aksi takdirde başvurular geçersiz sayılabilecek.
Sınav Ne Zaman Yapılacak?
2025 Dikey Geçiş Sınavı, 20 Temmuz 2025 Pazar günü gerçekleştirilecek. Sınavda adaylara sayısal ve sözel testlerden oluşan çoktan seçmeli sorular yöneltilecek. Her iki bölüm de 60’ar sorudan oluşuyor ve toplam süre 150 dakika.
ÖSYM, sınav yerlerini sınavdan yaklaşık bir hafta önce duyuracak. Adayların bu bilgileri sistemden düzenli olarak kontrol etmeleri öneriliyor.
Kimler Başvurabilir?
DGS’ye başvurabilmek için meslek yüksekokulları ya da açıköğretim ön lisans programlarından mezun olmak veya son sınıfta okuyor olmak gerekiyor. Mezuniyet bilgileri e-Devlet üzerinden otomatik olarak kontrol edileceği için sistemde eksiklik olan adayların belgelerini manuel olarak yüklemeleri gerekebilir.
Ayrıca, daha önce DGS'ye katılmış ancak hedeflediği bölüme yerleşememiş binlerce aday için bu yıl yeni bir şans anlamına geliyor.
Sadece Bir Sınav Değil, Bir Geçiş Hikayesi
DGS, yalnızca teknik bir sınav değil. Birçok aday için ikinci bir şans, bazıları içinse kariyer hedeflerine ulaşmanın tek yolu. Bugüne dek DGS sayesinde mühendislik, öğretmenlik, psikoloji ve işletme gibi bölümlere geçiş yapan on binlerce kişi oldu. Şimdi sıra sizde olabilir.
Unutmayın, başvuru süreci sadece birkaç hafta sürecek. O yüzden geç kalmadan, ilk adımı hemen atın.


