Çorum’un tarihi bakırcılar ve kalaycılar arastasında yer alan dükkânında 35 yıldır tek başına çalışan 69 yaşındaki Halil Uysal, kaybolmaya yüz tutmuş bakır dövme sanatını yaşatmak için mücadelesini sürdürüyor. Henüz 12 yaşındayken komşusunun yönlendirmesiyle başladığı meslekte, bakırı döverek kazan, tencere ve süs eşyaları gibi ürünler haline getiriyor.
Zanaatını tüm detaylarıyla anlatan Uysal, “Gelen bakır yaprakları keserek işe başlıyorum. Daha sonra çekiç, tisi ve eşek demiri ile şekil veriyorum. Ürünler kalaylandıktan sonra ortalama 50 yıl kullanılabiliyor” diye konuştu.
Usta Yetişmiyor, Meslek Yavaş Yavaş Kayboluyor
Bakır işçiliğinin büyük sabır ve emek gerektirdiğini vurgulayan Uysal, yeni neslin bu mesleğe ilgi göstermemesinden yakındı. “Eskiden 5-6 kişi çalışırdık. Şimdi 35 yıldır tek başımayım. Çırak gelmiyor, gelen de ‘Ne kadar kazanırım?’ diye soruyor. Oysa bu iş önce sabır ister, sonra kazanç getirir” dedi.
Bakır ürünlerine olan ilginin zamanla azaldığını da dile getiren usta, geçmişte Çorum’da 150-200 civarında bakırcı dükkânı olduğunu, bugün ise sadece 2-3 dükkânın ayakta kaldığını söyledi.
“Emeğimizin Karşılığını Alamıyoruz”
Bakırın işçiliği zor ve maliyeti yüksek olduğundan dolayı, ürünlerin fiyatlarının da arttığını belirten Halil Uysal, “Yaptığımız ürünler 5 bin, 10 bin TL’yi bulabiliyor. Vatandaş bu rakamları yüksek buluyor ama arkasındaki emeği görmezden geliyor. Günlük kazancımız ortalama 800 ila 1000 TL arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.
Yıllara meydan okuyan ustalığıyla Çorum ve çevre illerden müşterilerine hizmet vermeye devam eden Uysal, bakır işçiliğinin tamamen yok olmaması için bu sanata sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.