Tarihsel ve kültürel öneme sahip, Beypazarı güveci, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden birisi olarak öne çıkıyor.
Beypazarı güvecinin özelliği, hem hazırlık aşamasındaki malzemelerin tazeliği ve kalitesi hem de pişirme yöntemidir. Yavaş yavaş, uzun süre pişirilmesi yemeğin aromasının ve lezzetinin tam anlamıyla ortaya çıkmasını sağlar. Ayrıca, yemeğin bir toprak güveçte pişirilmesi, ona özgün bir tat katar. Toprak kap, yemeğe eşsiz bir aroma katarak, malzemelerin tüm lezzetlerini muhafaza etmesine yardımcı olur.
Beypazarı Etli Güveç Tarifi İçin Malzemeleri
· 2 su bardağı pilavlık pirinç
· 3 4 adet domates
· 3 4 adet yeşil biber
· 350-400 gram kuşbaşı dana eti
· İsteğe göre karabiber, toz biber
· Pul biber, tuz
Beypazarı Etli Güveç Tarifi Nasıl Yapılır?
1.İlk iş olarak pirinçleri güzelce yıkayıp ılık ve tuzlu suda ıslatılın. Etleri sulanıp ardından suyunu çekene kadar kavurun.
2.Daha sonra yeşil biberleri ince ince doğrayıp tereyağı ve sıvı yağ ile iyice kavurun.
3. Ardından domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayarak ekleyin.
4. Et domates kavrulunca pirinçleri ve göz kararı baharat ile tuzunu ekleyip hafif kavurun. Bire bir buçuk ölçü olarak sıcak su ekleyin ve hafif kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin.
5.Piştikten sonra üzerine bir havlu ya da kâğıt havlu ile örtüp sarın ve dinlenmeye bırakın. Yanında arzunuza göre salata hoşaf ile servis edilebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Beypazarı Etli Güveci Yanına Ne Gider?
·Beypazarı etli güveci, bulgur ya da pirinç pilav, etle güzel bir bütünlük sağlar. Yanına salata yapabilirsiniz. Gavurdağı salatası ya da közlenmiş patlıcan salatası olabilir.
Yanına kayısı hoşafı enfes olur.