Bu rehber, pofuduk ve bayatlamayan bir poğaça yapmanın tüm püf noktalarını içerir. Anne usulü poğaça tarifini ve hamur işlerini daha lezzetli hale getirecek tüyoları burada bulabilirsiniz.
Gereken malzemelerimiz:
4 su bardağı un
¼ su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı kuru maya
½ su bardağı bitkisel yağ
½ çubuk (50g) tereyağı, yumuşatılmış
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı maden suyu veya oda sıcaklığında durgun su
İç malzeme için:
Yarım demet maydanoz
1 ½ su bardağı beyaz peynir
Üstlerini kaplamak için:
1 yumurta sarısı
ANNE USULÜ POĞAÇA NASIL YAPILIR?
Şeker ve mayayı sütle karıştırın. Bu süt karışımı da dahil olmak üzere tüm hamur malzemelerini birleştirin ve iyice karıştırın. Bunlardan biri yeterli olmazsa biraz daha un veya maden suyu ekleyebilirsiniz. Ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz. Üzerini nemli bir bez veya streç film ile kapatıp 45 dk-1 saat dinlendirin.
Maydanozu doğrayın ve peynirle karıştırın.
Hamurdan küçük parçalar alıp elinizle düzleştirin. Bunu tezgahta yapabilirsiniz. Üzerine bir tatlı kaşığı peynirli karışımdan koyup kenarlarını bohça gibi yukarı doğru katlayarak kapatın. Hamurun geri kalanı için de aynısını yapın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine poğaçaları dizin. Poğaçaların kıvrık tarafı alta gelecek şekilde top şekline getirilmelidir.
Fırını 180C'de önceden ısıtın.
Yumurta sarısını iyice çırpın ve tüm poğaçaları bir fırça yardımıyla bu karışıma bulayın. 20-30 dakika pişirin.
POĞAÇA YAPARKEN BİLMENİZ GEREKEN PÜF NOKTALAR
Bu süper yumuşak poğaçlar yapılırken bilinmesi gereken ilk şey, her şeyin oda sıcaklığında olması gerektiğidir. Malzemeler soğuk olursa istediğiniz kadar yumuşak olmaz.
Ayrıca poğaçaların bir haftaya kadar yumuşak kalabilmesi için iki malzemeye ihtiyacımız var: Maya ve maden suyu. Bu ikisi gerçekten kabarıklığa yardımcı oluyor.
Son olarak, bu tarif için bir makineye ihtiyacınız yok. Ellerinizi kullanarak yapabilirsiniz. Hamur bir arada tutana kadar biraz yoğurma gerektirir.
Poğaça hamuru, yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar yoğurulur. Hamur çok fazla yoğurulursa, sert ve lifli olur. Hamur çok az yoğurulursa, kabarmaz. Poğaça hamuru, genellikle 5-10 dakika kadar yoğrulur.
Poğaça hamurunu yoğururken, ellerinizin ve tezgahın unlu olmasına dikkat edin. Bu, hamuru yoğurmanızı kolaylaştırır ve hamurunuza yapışmasını önler. Hamuru yoğurduktan sonra, üzerini bir bez ile örtün ve oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra, dilediğiniz şekilde şekillendirip pişirebilirsiniz.