Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılı Mart ayı dış ticaret verilerini düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Bakan Bolat, Mart ayında Türkiye’nin ihracatta tarihinin en yüksek ikinci seviyesine ulaştığını belirterek, 23,4 milyar dolarlık ihracat rakamı ile yeni bir başarıya imza atıldığını açıkladı.

"Yüzde 3,2'lik Artışla Yeni Rekor Geldi"

Açıklamasında yıllık bazda da dikkat çekici bir artış olduğuna değinen Bolat, "2025 yılı Mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2'lik bir artış gösterdik. Bu artış, ülkemizin üretim gücünün ve ihracat potansiyelinin sürdürülebilir bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor." dedi.

ABD Ziyareti Gündemde: Ek Gümrük Vergileri Masaya Yatırılacak

Ticaret Bakanı Bolat, ABD ile ticari ilişkilerde gündemde olan ek gümrük vergilerine de değinerek, “Mayıs ayının ortasında ABD’ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Bu ziyaret kapsamında ABD’ye yönelik ihracatımıza uygulanan ilave gümrük vergilerini ele alacağız. Hazırlıklarımızı tamamladık, ihracatımızın önünü açmak için temaslarımızı artıracağız.” ifadelerini kullandı.

İngiltere ile Yeni Ticaret Genişleme Görüşmeleri

Çiftçiye Büyük Müjde: Destek ödemeleri hesaplara yatıyor Çiftçiye Büyük Müjde: Destek ödemeleri hesaplara yatıyor

Bakan Bolat ayrıca, Mayıs ayının ilk haftasında İngiltere’ye yapılacak olan ziyaretin detaylarını da paylaştı. Türkiye ile İngiltere arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA), hizmet sektörü ve bazı tarım ürünleri kapsamını da içerecek şekilde genişletilmesinin gündemde olduğunu belirtti.

“Yeni İngiliz Ticaret Bakanı ile bir araya gelerek, STA’nın kapsamını artırmak ve karşılıklı ticaretimizi daha dengeli hale getirmek adına adımlar atacağız,” dedi.

Türkiye "Üst Gelirli Ülkeler" Ligine Girdi

Konuşmasının dikkat çeken bölümlerinden birinde Bolat, Dünya Bankası’nın gelir sınıflandırmalarına atıfta bulunarak, “Türkiye, Dünya Bankası’nın tanımlarına göre artık üst gelirli ülkeler liginde yer alıyor. Bu gelişme, ekonomik istikrarımızın, üretim gücümüzün ve dış ticaret performansımızın bir sonucudur,” açıklamasını yaptı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın 3 Nisan 2025 tarihli açıklamaları, Türkiye’nin dış ticarette ivme kazandığını ve küresel pazarlarda daha güçlü bir aktör olmaya devam ettiğini ortaya koydu. Mart ayında elde edilen 23,4 milyar dolarlık ihracat, Türkiye’nin ekonomik görünümünde önemli bir kilometre taşı olurken, dış ticaret politikalarının uluslararası boyutta daha da güçlendirilmesi adına yeni diplomatik adımların yolda olduğu mesajı verildi.