Boşnak böreği yapımı, pratik ve basit adımlardan oluşur. Hamurun hazırlanışından, iç harcın pişirilmesine kadar her aşama, böreğin sonunda elde edilen çıtır dış kabuk ve yumuşak iç dokuyu belirler. Özellikle haşlanmış patatesin kullanılması, böreğe ayrı bir lezzet ve doku katar.
Boşnak böreği, hem günlük öğünlerde hem de özel davetlerde tercih edilebilecek bir tariftir. Her dilimde, patates ve baharatların eşsiz uyumuyla damak çatlatan bir lezzet sunar. Böreği daha da özel kılmak için, servis öncesinde üzerine biraz tereyağı sürüp, fırında kızartabilirsiniz. Bu sayede dışı daha da çıtır bir hale gelir.
Boşnak Böreği tarifi nasıl yapılır
Malzemeler
2 kg un
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı ılık su
300 gr tereyağı
Harç için
2 kg patates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Boşnak Böreği Nasıl Yapılır
Unu çukur bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açıp tuzu ilave edin. Suyu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın.
Hafif sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru üç eşit bezeye ayırıp üzerini nemli bir bezle kapatın ve 1 saat bekletin.
Patatesleri bol suyla yıkayıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kabuklarını soyup 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı, tuz ve karabiber ekleyip püre kıvamına gelinceye kadar ezin.
Hamur bezelerinden birini yemek tabağı büyüklüğünde oluncaya kadar merdaneyle açın. Üzerine eritilmiş tereyağı sürerek iki elinizin üst kısımlarını kullanarak hamuru olabildiğince incelterek açmaya devam edin.
Yufkayı düz bir zemin üzerine alarak üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Patatesli harçtan bir miktar alarak yufkanın üzerine uzun bir parça şeklinde yerleştirin.
Yufkayı rulo şeklinde sarın. İki elinizle hafifçe çekerek hamuru kopmayacak şekilde uzatın. Rulo yufkadan cevizden daha büyükçe parçalar koparıp elinizde hafifçe yuvarlayın ve içine tereyağı sürülmüş tepsiye yan yana dizin.
Kalan tüm hamurları bu şekilde hazırlayarak tepsiye dizin. Hamur toplarının üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.