Ev yapımı lazanya, İtalya'dan sofranıza gelen bir lezzet şöleni. Bolonez sosunun zenginliği, beşamel sosun kremsi dokusu ve eriyen peynirin muhteşem uyumu ile her lokmada İtalyan mutfak sanatını hissedeceksiniz. İşte, mükemmel lazanya yapmanın tüm detayları!
İtalyan mutfak kültürünün vazgeçilmez yemeği lazanya, evde de aynı lezzeti yakalamak isteyenler için burada! Bolonez ve beşamel sosun uyumu, katman katman lezzetler... İşte evde İtalyan usulü lazanya yapmanın tüm sırları ve püf noktaları!
Lazanya, İtalyan mutfağının en özel lezzetlerinden biridir ve evde de ustalıkla hazırlanabilir. Bolonez ve beşamel sosların her katmanda sunduğu lezzet, sizleri İtalyan mutfak sanatının kalbine götürecek. Şimdi, bu lezzetli yolculuğa çıkma zamanı!
İtalyan Usulü Lazanya Tarifi:
Malzemeler:
Makarnası İçin:
1 paket lazanya
Bolonez Sos İçin:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
500 gram dana döş kıyma
1 adet kuru soğan (küp küp doğranmış)
2 adet kereviz sapı (küp küp doğranmış)
2 adet havuç (rendelenmiş)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
1 kg domates (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
2 dal taze kekik
Beşamel Sos İçin:
5 yemek kaşığı tereyağı
5 yemek kaşığı un
5 su bardağı süt (1 litre)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam rendelenmiş muskat cevizi
Üzeri İçin:
300 gram rendelenmiş mozarella peyniri (ya da kaşar peyniri)
Nasıl Yapılır:
Bolonez Sos:
Tencereye zeytinyağını, kereviz saplarını ve soğanları ekleyin.
Soğanlar yumuşadığında havuçları ve sarımsakları ekleyin ve kavurmaya devam edin.
Kıymayı ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun.
Salçayı ve domatesleri de ilave edin. Üzerine baharatları da ekleyerek, üzerini kapatıp kısık ateşte en az 30-40 dakika boyunca pişirin.
Beşamel Sos:
Derin bir tencerede tereyağını eritin. Unu da ekleyerek rengi hafif koyulaşana kadar kavurun.
Sütü yavaş yavaş ilave ederek karışımı sürekli olarak çırpın. Kıvamı koyulaşınca tuzu ve muskatı da ekleyerek ocaktan alın.
Lazanya İçin:
Fırına dayanıklı geniş bir tepsinin alt katına biraz bolonez, biraz da beşamel sos ekleyerek yayın. Üzerine sırasıyla lazanya yaprakları, bolonez sos, beşamel sos ve rendelenmiş peynir yayarak kat kat dizin.
En üst kata beşamel sos yayın ve üzerini rendelenmiş peynirle kaplayın.
180 derece fırında, yaklaşık 30-40 dakika boyunca, üzeri iyice kızarana dek pişirin. Afiyet olsun!