Çorum’da Güneş Enerji Santralleri (GES) ile ilgili dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Ruhsat almadan inşa edilen GES tesislerine uygulanan denetimlerde, iki tesis için toplam 9 milyon 500 bin TL idari para cezası verildi.

Çorum’da Güneş Enerji Santralleri (GES) ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. AR-GE Komisyonu Başkanı Mehmet Fatih Balcıoğlu, Çorum’da yapı ruhsatı alınmadan inşa edilen 10 adet GES tesisinden 2'si için yaklaşık 9 milyon 500 bin TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. 

Çorum’da GES Tesislerinin Durumu

Özel öğrenciler yaptıkları proje ile ulusal kalite etiketi aldı Özel öğrenciler yaptıkları proje ile ulusal kalite etiketi aldı

Balcıoğlu, Çorum İl Özel İdaresi'nin yetki ve sorumluluk alanında, YEDAŞ ve EPDK'dan çağrı mektubu veya lisans alan toplam 78 adet GES tesisi bulunduğunu aktardı. Bu tesislerin durumu ise şu şekilde:

56 adet GES tesisi arazide kurulmuş durumda.
22 adet GES tesisi, yapı ruhsatı alınarak kurulmuş.
24 adet GES tesisi, 19/02/2020 tarihli Elektrik Üretim ve Elektrik Depolama Tesisleri Kabul Yönetmeliği öncesinde yapı ruhsatı aranmaksızın kabul edilip devreye alınmış.
10 adet GES tesisi ise aynı yönetmelik sonrasında yapı ruhsatı alınmadan kurulmuş ve bunlardan 2'si için cezai işlem uygulanmış.
4 adet GES tesisi henüz kurulmamış olup imar planları onaylanmış ve yapı ruhsatı alma aşamasında.
18 adet GES tesisi de henüz yerinde kurulu olmayıp imar planı süreci devam ediyor.

Ruhsatsız GES Tesislerine Ağır Yaptırımlar

Yapı ruhsatı alınmadan inşa edilen 10 GES tesisinden 2’sine yönelik uygulanan toplam 9 milyon 500 bin TL’lik ceza, ruhsat süreçlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu cezalar, bölgedeki enerji üretim faaliyetlerinin yasalara uygun bir şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor.