Ekonomist Dergisi'nin "Türkiye’nin En Zengin 100" araştırmasına göre, ülkenin en zengin aileleri arasına Çorum'dan Ahmet Ahlatcı'da girdi.

Ekonomist dergisinin hazırladığı En Zengin 100 çalışması sonuçlandı. Listenin zirvesinde 6 milyar doları aşan servetiyle Koç ailesi bulunuyor. İkinci sıra ise Şevket Sabancı'nın ailesinin. İşte Türkiye'nin en zengin aileleri...

Türkiye ekonomisinin son yıllardaki yükselen değeri Ahlatcı Holding, Ekonomist Dergisi’nin “Türkiye’nin en zengin 100 iş insanı ve ailesi” listesine adını yazdırdı.

Ekonomist Dergisi Türkiye’nin en zengin ailelerini açıkladı. Listeye Çorum'dan Ahmet Ahlatcı'da 54. sıradan girdi.

Ahlatcı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı'nın 750 Milyon ile 1 Milyar dolar arasında bir serveti olduğu hesaplandı.

Liste Başı Koç Ailesi

Listenin ilk sıralarında Koç Ailesi, bu yaz ailesiyle birlikte geçirdiği tekne kazasıyla gündeme gelen Ali Sabancı ve kardeşlerinin oluşturduğu Şevket Sabancı'nın ailesi ile Erol Sabancı Ailesi, ilk sıralardaki yerlerini korudular.

AK Parti'nin Çorum'a verdiği 'Acemi Birliği' sözü neden tutulmadı? AK Parti'nin Çorum'a verdiği 'Acemi Birliği' sözü neden tutulmadı?

Bu yıl listeye iki yeni isim dahil oldu: Avrupa Konutları markasıyla tanınan Süleyman Çetinsaya ve yıl başında şirketini halka arz eden Astor Enerji'nin ana ortağı Şanlıurfalı Feridun Geçgel.

BORSA ÖNEMLİ VERİ KAYNAĞI

Borsa İstanbul, bu çalışmamızda önemli bir veri kaynağı konumunda. Geçen yıl bu çalışmayı yaptığımızda borsanın toplam değeri 303,3 milyar dolarken, bu yıl ekim sonu itibarıyla bu rakam yaklaşık 400 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu iki dönem arasında halka arzlar da yaşandı ancak dolar kurunda yaşanan artışa rağmen, yaşanan yaklaşık 100 milyar dolarlık piyasa değeri artışı, "En Zengin 100" listesini de etkiledi.

Endeks performansına bakıldığında geçen yıl bu araştırmayı yayınladığımızda BİST-100, 4.360 seviyesindeydi, bu araştırmayı yaptığımız bu günlerde ise endeks 8.000 seviyesinde.

Yani yüzde 85'lik bir yükseliş yaşandı. Yine bu araştırmayı yaptığımızda geçen yıl dolar/TL kuru 18,62'yken bu yıl yüzde 28,6 seviyesinde. Buna göre yüzde 53,5'lik bir artış yaşandı. Yani borsanın getirisi, doların bir yıllık performansının üzerinde gerçekleşti.

Borsa; Koç, Sabancı, Tara, Şahenk, Doğan, Eczacıbaşı, Yazıcı, Özilhan, Erdemoğlu, Torun, Dinçkök, Topbaş, Alaton, Garih gibi ailelerin servetleri hakkında iyi bir veri kaynağı konumunda. Borsada dolar bazında yaşanan artışlar bu aileleri de olumlu etkiliyor. Burada şirketin toplam değerine değil, ailelerinin sahip olduğu değerlere bakıyoruz. Yine dönemsel artış ve azalışları yakından takip ediyoruz. Bu şirketler, benzer şirket karşılaştırmalarında da önemli bir veri kaynağı olarak kabul görüyor. Örneğin perakende sektöründe faaliyet gösteren BİM, Migros gibi şirketler, halka açık olmayan sektör- deki benzer şirketler için fikir veriyor.

Ailelerin geçmiş yıllara ait büyümeden kaynaklanan kâr birikimlerini de unutmamak gerekiyor. Özellikle listenin ön sıralarındaki ailelerin şu anda işin başında ikinci, üçüncü kuşak temsilcileri bulunuyor. Bu ailelerinin, 1950'li yıllardan, bazılarının Cumhuriyetin ilk dönemlerinden itibaren uzun yıllara dayanan servet birikimleri söz konusu. Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Taşkent, Tara, Doğan gibi aileler, bu kapsamda sıralanabilir.

GAYRİMENKUL VE PROJE ZENGİNLİĞİ

Zenginliği etkileyen bir diğer kaynak da gayrimenkul zenginliği. Boğazdaki değeri 100 milyon doları bulan veya geçen yalılar başta olmak üzere, Zorlu, İstinye Park, Galataport gibi gayrimenkuller önemli zenginlik kaynakları arasında sıralanıyor.