Yemek

Doğal ve katkısız Domates Salçası nasıl yapılır? İşte adım adım tarifi

Piyasadaki katkılı salçalardan sıkıldınız mı? Evde nasıl doğal domates salçası yapılır? Katkı maddesi olmadan, tamamen doğal ve lezzetli bir salça için Doğal, katkısız ve lezzetli domates salçası yapmanın sırları...

Abone Ol

Domateslerinizle evde doğal salça yapmaya ne dersiniz? İşte malzemeler, adımlar ve püf noktalarıyla evde domates salçası tarifi!

Domates salçası, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Domates salçası, yemeklere renk ve tat kattığı gibi, içerdiği likopen sayesinde de sağlığa faydalıdır. Ancak piyasada satılan domates salçalarının çoğu katkı maddeleri ve koruyucular içermektedir. Bu nedenle evde domates salçası yapmak hem daha ekonomik hem de daha sağlıklı bir seçenektir. Peki, evde domates salçası yapmak zor mu? İşte size adım adım domates salçası tarifi ve püf noktaları…

Evde domates salçası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

5 kg etli oval domates
1 kg kapya biber
1 su bardağı su
2 silme yemek kaşığı kaya tuzu

Evde domates salçası yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise şöyledir:

Ben lezzet vermesi için, içine birazda kapya biber koydum. Koyacağınız biberin oranı isteğinize göre değişebilir. Domateslerin ve biberlerin kabuklarını soymadan yaptım. Tuz oranını isterseniz daha az, daha çok yapabilirisiniz size bağlı.
5 kg domates ve 1 kg kapya biberden 2 tane 250 gr kavanoz ve küçük bir kase çıktı. Yaklaşık 600 gr kadar.
Domatesleri tek tek yıkayın.
Dörde beşe bölerek tencereye koyun.
Biberlerin tohumlarını ve saplarını çıkartıp birkaç parçaya bölüp tencereye ilave edin. Suyu ilave edin ve kaynasın.
İlk başta domateslerin suyu çıkana kadar dibi tutmaması için suyu ilave ettim.
Domatesler kaynamaya başladıktan sonra, altını biraz kısın, pişsin, sonra süzgece boşaltın suyu süzülsün.
Suyu süzülen domatesleri mutfak robotunda iyice parçalayın.
Süzülen domates suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Tekrar kaynamaya koyun domateslerinizi. Bu aşamada etrafına çok sıçratır dikkatli olun, çok yakar.
3-4 Gün içinde istediğim kıvama geldi.
Kavanozlara koyup kaldırdım.
Sizin güneşte kurutma şansınız yoksa, ağır ateşte arada karıştırarak, istediğiniz kıvama gelene kadar başından ayrılmadan pişirmeniz gerekir.

Salça tarifi püf noktaları nelerdir?

Salçanızı yaparken kapya biber kullanmak tercihinize bağlıdır. İstemiyorsanız salçanızı kapya biber kullanmadan da yapabilirsiniz.
Salçanızı yaparken tahta kaşık kullanarak karıştırmaya özen göstermelisiniz. Kullandığınız metal kaşık salçanızı sulandırabilir.
Salçanızı yaparken kaya tuzu olarak bilinen kalın tuz kullanmanız daha iyi olacaktır.
Eğer salçanızı güneşte bekletmeyecekseniz suyunu çekip kıvam alana kadar kısık ateşte pişirmelisiniz. Ancak bu işlemi yaparken salçanızın başından ayrılmamalısınız.

Evde domates salçası yapmak bu kadar kolay ve lezzetli. Siz de bu tarifi deneyerek ev yapımı salçaların tadına varabilirsiniz. Afiyet olsun!  

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }