Elazığ, 5 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı ve çevre illerde de hissedilen bu deprem sonrası vatandaşlar endişelendi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre 17.04’te gerçekleşen deprem, yerin 16,22 kilometre derinliğinde oluştu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, ilk incelemelere göre bölgede herhangi bir olumsuz durum olmadığını bildirdi. Deprem sonrası gözler bölgedeki fay hatlarına ve olası risklere çevrildi.
Elazığ’da Deprem Bekleniyor mu?
Yer Bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda yer alan Elazığ’ın zemin yapısının sağlam olmadığını, bu nedenle bölgede meydana gelen depremlerin çevreye daha çok etki ettiğini ifade etti. Tüysüz, 2020’de büyük bir depremin yaşandığı fay hattının tekrar büyük bir deprem üretmesinin 200-300 yıl gibi uzun bir süre alabileceğini vurguladı.
Artçı Sarsıntılar Bekleniyor
Tüysüz, bu büyüklükteki depremler sonrası artçı sarsıntıların olağan olduğunu belirterek, 4 büyüklüğüne kadar artçıların ilk 3 gün içinde yaşanabileceğini ifade etti. Ancak, mevcut fay hattında daha büyük bir deprem beklenmediğini söyleyen Tüysüz, Palu, Bingöl ve Yedisu çevresindeki fayların ise daha aktif olduğunu, bu bölgelerde hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.
Elazığ’da Deprem Sonrası Durum Değerlendirmesi
Kandilli Rasathanesi de depremin büyüklüğünü 5.1 olarak açıklarken, derinliğini 5 kilometre olarak kaydetti. İçişleri Bakanı ve Elazığ Valisi, depremin ardından bölgede herhangi bir ciddi hasarın yaşanmadığını, vatandaşların güvenliği açısından çalışmaların devam ettiğini duyurdu.
Doğu Anadolu Fay Hattı’ndaki Depremsellik
Prof. Dr. Tüysüz, bölgede 1700’lü yıllardan bu yana büyük depremlerin tarihsel olarak uzun aralıklarla meydana geldiğini, ancak 6 Şubat 2023 depremlerinin bölgedeki fay hatlarını etkilediğini söyledi. Bu nedenle özellikle Palu, Bingöl ve Yedisu çevresinde yaşayanların depreme karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı.