Salatalık turşusunun en lezzetli ve uzun ömürlü olmasını sağlayan öneriler, limon tuzu ve kaya tuzunun önemi, ve uzmanlar tarafından önerilen püf noktaları ile adım adım salatalık turşusu yapım rehberi...

TARİFİ

5 kilo kornişon salatalık; Salatalıkları birkaç kez sudan geçirmeniz önemli dilerseniz üzerindeki zirai ilaçlardan arındırmak için biraz sirkeli suda bekletebilirsiniz.
Ardından bir bıçak yardımıyla baş kısmındaki filizlenme yerinden ve alttaki uç kısmından kesmeniz gerekiyor. O kısımlar kullanılmayacak. Burada dikkat etmeniz gereken nokta keserken herhangi bir delme işlemi yapmamak.

Masterchef'ten sofralarınıza: Güveç Kapama nedir, nasıl yapılır? Güveç Kapama malzemeleri neler? Masterchef'ten sofralarınıza: Güveç Kapama nedir, nasıl yapılır? Güveç Kapama malzemeleri neler?

SARIMSAĞI BOL OLAN TURŞU DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

3 büyük baş sarımsak kullanabilirsiniz fazla gelmeyecektir. Turşunun püf noktalarından biri de sarımsaktır. Daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

İsteğinize göre içerisine arnavut biberi de ekleyebilirsiniz.

Turşuyu kuracağınız kavanozu bir müddet kaynar suya maruz bırakmanız gerektiğinin altını çizelim 1-2 dakika yeterli olacaktır. Islak kalmamasına özen gösterin.

Sarımsakları doğrayın ve kavanozun alt kısmına bir miktar yerleştirin. Ardından biberlerinizi atın.

Son olarak salatalıkları dik bir şekilde kavanozunuza yerleştirin.Kavanozunuzun çatlak olmamasına dikkat edin çünkü herhangi bir şekilde hava almaması gerekiyor.

Turşunun lezzetine etki eden bir diğer faktörde sebzelerinizde ezik veya çürük olmaması, sebzelerinizi seçerken buna dikkat etmeye özen gösterin.

Boşluk kalmayacak şekilde kavanozunuzu doldurun ve sarımsak ve biber eklemesi yapmayı
unutmayın.

Bu ölçüler 9 kavanoz,1 litrelik turşu elde etmenize olanak sağlayacaktır.

TURŞUNUN OLMAZSA OLMAZI KAYA TUZU

Mükemmel lezzette ve uzun ömürlü turşular yapmak için uygulamanız gereken son aşamalardan biri  içlerine bir yemek kaşığı kadar kaya tuzu ilave etmektir.

Yemeklik tuz kullanmamanız gerektiğini vurgulayalım çünkü yemeklik tuz turşunuzda erimeye sebep olacaktır.Bu durum dolaylı olarak erken bozulmasına da yol açar.

Kaya tuzu, turşuya lezzet vererek ömrünü korur.

LİMON TUZU TURŞUYA ÇITIRLIK VERİYOR

Turşunuzun kütür kütür olmasını sağlayan ana madde limon tuzudur ama dilerseniz limon da kullanabilirsiniz.Ardından lezzetini dengelemek için her bir kavanozun içerisine1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay bardağı üzüm veya elma sirkesi koyun. Sirke tadını çok sevmiyorsanız yarım çay bardağı da kullanabilirsiniz.

TURŞUDA SON ADIM KAYNAR SU

Turşunuzun içerisine son olarak kaynar su eklemeniz gerekiyor. Bu  kavanoz kapağınızın daha iyi kapanmasına da olanak verecektir. Kaynar su koyduktan sonra kavanozları hafifçe sallayarak arada boşluklar kalmamasına özen gösterin.

Şişenin ağız kısmının nemli ya da ıslak kalmaması için bir peçete yardımıyla kuruladıktan sonra ağızlarını, iki ileri bir geri şeklinde kapatın. Birkaç kez salladıktan sonra kavanozları ters çevirin ve bir gün boyunca bu şekilde serin ve güneş görmeyen bir yerde bekletin.Birinci günün sonunda normal haline çevirebilirsiniz. 10 gün sonunda turşularınız yemeye hazır hale gelecektir.