EYT düzenlemesinin ardından Bağ-Kur sigortalıları için de umut ışığı belirdi. TBMM'ye sunulması beklenen yeni torba yasa ile Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik için gereken prim gün sayısı 9.000'den 7.200'e düşürülecek.

Bu düzenleme ile yaklaşık 1 milyon kişinin 5 yıl erken emeklilik hakkı kazanması bekleniyor. Küçük esnaf ve çiftçiler başta olmak üzere, pek çok Bağ-Kur'lu çalışan için bu yasa büyük bir fırsat sunuyor. Ancak, bu sadece bir kolaylık mı, yoksa Bağ-Kur sisteminin uzun vadeli geleceği için ne anlama geliyor?

Bu düzenlemenin, Bağ-Kur sistemindeki dengeleri nasıl etkileyeceği, prim ödeme alışkanlıklarını nasıl değiştireceği ve emeklilik fonlarının sürdürülebilirliğine nasıl katkı sağlayacağı gibi konular da yakından takip edilmesi gereken önemli noktalar.

Bağ-Kur'da Yeni Bir Dönem mi Başlıyor?
TBMM'ye sunulacak olan torba yasa ile Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik şartlarının kolaylaştırılması, sistemde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Bu düzenleme, özellikle küçük esnaf ve çiftçiler için büyük bir umut kaynağı olurken, aynı zamanda Bağ-Kur sisteminin daha cazip hale gelmesine de katkı sağlayabilir.

Erken Emeklilikten Kimler Faydalanabilecek?
Bu düzenlemeden, 10 ve daha az çalışanı olan küçük esnaf (berber, bakkal, kasap, terzi vb.), tarımsal faaliyetlerle uğraşan çiftçiler, daha önce prim borcu nedeniyle sigortalılığı dondurulanlar ve Bağ-Kur'lu olup prim eşitlemesi bekleyen çalışanlar yararlanabilecek.

Ancak, yasanın detayları ve uygulama esasları henüz netleşmediği için, tüm Bağ-Kur'luların bu düzenlemeden aynı şekilde yararlanıp yararlanamayacağı da belirsizliğini koruyor.

Yeni Düzenlemenin Sisteme Etkileri Neler Olacak?
Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte prim indirimi otomatik olarak sisteme yansıtılacak. Ancak, emeklilik başvurusu yapabilmek için yaş şartının da sağlanması gerekiyor. Prim borcu nedeniyle sigortalılığı dondurulanlar ise borçlarını yapılandırarak eksik prim günlerini tamamlayabilecek.

EYT'liler İçin Büyük Avantaj mı?
Bu yasa, özellikle EYT kapsamında olan Bağ-Kur'lular için benzersiz bir fırsat sunuyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuş Bağ-Kur'lular, 7.200 prim gününü tamamladıklarında yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecek. Ancak, bu durumun, EYT kapsamında olmayan Bağ-Kur'lular arasında bir adaletsizlik yaratıp yaratmayacağı da tartışma konusu olabilir.