Yemek

Herkesin merak ettiği lezzet: Antep usulü Kuru Dolma nasıl yapılır?

Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan kuru dolma, şimdi mutfaklarınızda! Antep usulü bu eşsiz tarifle, evde kolayca hazırlayabileceğiniz kuru dolmanın püf noktaları...

Abone Ol

Etsiz bir lezzet şöleni sunan kuru dolma, nar ekşisi ve baharatların muhteşem uyumuyla damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakacak. İşte adım adım kuru dolma yapımı!

Kuru patlıcan ve biberle yapılan bu enfes dolma tarifi, sofralarınızı şenlendirecek. Baharatların ve nar ekşisinin lezzet sırlarıyla, her yemeğin yıldızı olacak bir tarif.

Sağlıklı ve lezzetli bir alternatif arayanlar için, Antep'ten gelen etsiz kuru dolma tarifi! Bu basit adımlarla, aileniz ve sevdikleriniz için lezzetli bir yemek hazırlayın.

MALZEMELER

30 tane kuru patlıcan
10 tane kuru biber
2 su bardağı pirinç
1 büyük soğan
3 diş sarımsak
1 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı pul biber (1 kaşığı tencerenin dibine sos yapmak için)
1. 5 dolu yemek kaşığı karışık salça
3 yemek kaşığı nar ekşisi (1 kaşığı tencerenin dibine sos yapmak için)
Arzuya göre maydanoz
Zeytin yağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz

TARİF

Geniş bir tencerede su kaynatalım ve patlıcanları kaynar suya atıp 10 dk pişirelim biberleri 5 dk sonra atalım çünkü çabuk pişiyor.
Pişince süzgece alalım ve sudan geçirelim.
Tencereye 1 diş sarımsak rendelenmiş, yarım kaşık salça, 1 çay kaşığı pul biber, naneyi, 1 kaşık nar ekşisi ve yarım çay bardağı zeytin yağını alıp karıştıralım ve dibine iyice yayalım.
Şimdi iç harcına gelelim. Pirinci derin bir kapta yıkayalım. Soğanı, 2 diş sarımsağı(sarımsağı seviyosanız 3 diş de koyabilirsiniz) ve domatesi doğrayıp pirince ekleyelim.
1 dolu kaşık salçamızı, baharatları, nar ekşisini, yarım bardak zeytinyağını da ekleyip iyice karıştıralım.
Haşladığımız kuru patlıcan ve biberleri tek tek doldurup resimdeki gibi tencereye dizelim.
Dikkat edilmesi gereken nokta harcı çok doldurmamak, kurunun bütün tadını yok ediyor bence. 1 dolu tatlı kaşığı harç yeter her dolma için. Küçük boy kurular için yarım tatlı kaşığı.
Tencereye dolmaları dizdikten sonra bir kapak veya dolma taşı ile üstünü kapatalım. Dolmaların üstüne çıkacak kadar su ilave edelim.
Ocağa alıp kaynayınca altını kısalım ve ağzı kapalı bir şekilde pişmeye bırakalım. 35 dk sonra suyunu çekmemiş olursa suyunu çok koydunuz demektir.
Kapağını açıp ocağı da iyice açıp suyunu çektirirsiniz böyle bir durumda. Afiyet olsun.

Bu tarifle, kuru dolmanın lezzetini mutfaklarınıza taşıyın. Her lokmada Antep'in geleneksel tadını hissedeceğiniz bu yemek, etsiz olmasına rağmen lezzetiyle sizi büyüleyecek. Deneyin ve bu eşsiz lezzetin tadını çıkarın!

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }