Ülkü Ocakları’ndan müzik dinletisi
Ülkü Ocakları’ndan müzik dinletisi
İçeriği Görüntüle

Hindistan ile Pakistan arasında tansiyon yeniden zirveye çıktı. Çarşamba günü sabaha karşı Hindistan ordusu, Pakistan’ın kontrolündeki Keşmir bölgesine bir dizi füze saldırısı düzenledi. Yeni Delhi yönetimi, geçtiğimiz hafta turistlere yönelik kanlı saldırının faillerine ait olduğu belirtilen tesislerin hedef alındığını duyurdu. Ancak saldırı sonucu biri çocuk olmak üzere en az 31 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Hindistan’ın operasyonunu “savaş eylemi” olarak tanımladı ve ülkesinin buna “güçlü şekilde karşılık verdiğini” söyledi. Aynı gün içinde Pakistan ordusu, beş Hint savaş uçağını düşürdüğünü ve bunlardan üçünün Hindistan kontrolündeki Keşmir'deki köylere düştüğünü duyurdu.

Hindistan Pakistan Füze Saldırısı 2

Saldırıya ‘Sindoor’ Adı Verildi

Hindistan Savunma Bakanlığı, operasyonun adını Hindu kültüründe evli kadınların alnına sürdüğü kırmızı toz anlamına gelen "Sindoor" olarak belirledi. Açıklamada, hedef alınan bölgelerin “Hindistan’a yönelik terör saldırılarının planlandığı noktalar” olduğu, Pakistan’a ait askeri tesislerin vurulmadığı ve operasyonun “ölçülü” gerçekleştirildiği vurgulandı.

Cami Vuruldu, Çocuklar Hayatını Kaybetti

Pakistan askeri yetkilileri, füzelerin Keşmir ve Pencap eyaletinde altı farklı noktaya isabet ettiğini, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 31 kişinin yaşamını yitirdiğini, 38 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Bahawalpur kentinde bir caminin isabet alması sonucu aralarında bir çocuğun da bulunduğu 13 kişi hayatını kaybetti. Müridke’deki bir başka camide de yapısal hasar meydana geldi.

Hindistan Pakistan Füze Saldırısı 3

Uçaklar Yerleşim Yerlerine Düştü

Pakistan tarafından düşürüldüğü açıklanan Hint jetlerinin enkazı, Hindistan kontrolündeki Keşmir’de farklı köylere dağıldı. Pulwama’daki bir cami bahçesine düşen uçak, yerleşkede yangına yol açtı. Bir başka uçak ise Bhardha Kalan köyüne düşerken, Pencap eyaletinde üçüncü bir jetin tarlaya düştüğü bildirildi.

BM ve Dünya Kamuoyu Endişeli

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in taraflara azami itidal çağrısı yaptığını ve dünya kamuoyunun iki nükleer güç arasında bir askeri çatışmayı göze alamayacağını söylediğini belirtti.

Hindistan’da Sivil Tatbikatlar Başladı

Hindistan İçişleri Bakanlığı, bazı eyaletlerde sivil savunma tatbikatlarının başlatıldığını duyurdu. Nadir görülen bu uygulama, muhtemel bir saldırıya karşı sivillerin ve güvenlik güçlerinin hazırlıklı olması amacıyla planlandı.

Siyasi Tepkiler: “Zafer Ana Hindistan’ındır”

Hindistan'da iktidar ve muhalefet partileri, ordunun operasyonuna tam destek verdi. Savunma Bakanı Rajnath Singh, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Zafer Ana Hindistan’ındır” mesajını paylaştı. Ana muhalefet partisi Kongre ise ulusal birlik çağrısı yaptı.

Gerilim Daha Ne Kadar Tırmanacak?

Nisan ayında Keşmir'de 26 Hindu turistin öldürülmesiyle başlayan kriz, taraflar arasında şimdiye dek görülmemiş düzeyde askeri karşılıklarla büyümeye devam ediyor. Uzmanlar, diplomatik yolların hızla devreye sokulmaması halinde bölgedeki çatışmanın daha geniş bir savaşa evrilebileceği uyarısında bulunuyor.

Muhabir: Haber Merkezi