Güncel

KGK: Anadolu gazeteleri birer birer kapanıyor. BİK acilen önlem almalı

Kurtuluş savaşına tanıklık eden ve şehirlerin hafızası olan yerel gazeteler dijital ve sosyal medyaya yenik düşerek, birer birer kepenk indiriyor.

Abone Ol

SON aylarda artan yerel gazete kapanmalarıyla ilgili olarak Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) adına Genel Sekreter Lütfü Karakaş imzasıyla yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyle:

105 YILLIK GAZETE KAPANDI

Cumhuriyet’tin kuruluşundan önce yayın hayatına başlayan Adana’nın ve Türk Basının 105 yıllık çınarı Yeni Adana Gazetesi’nin Temmuz ayının son günü yayın hayatına son vermesi, yerel gazetelerin içinde bulunduğu krizin en acı örneğidir. Ülkenin dört bir köşesinde yıllardan beri ‘son nefesini’ vermemek için yaşam mücadelesini veren yerel basının içinde bulunduğu durumu defalarca haykırmamıza rağmen sesimizi duyuramadık.

100’E YAKIN GAZETE KAPANABİLİR

Yerel gazetelere verilen resmi ilanları adeta bir lütuf gibi gören zihniyet, gazetelerin o kentin tarihini yazdıklarını görmezden geldi. Basın İlan Kurumu’nun yerel başına yönelik sadece resmi ilanlarla ayakta kalmama yönündeki görüşünü anlıyoruz, ancak alternatif gelir kaynağı olarak işaret edilen yerel işletmelerin reklam bütçelerinin de ekonomik krizle birlikte kısıtlandığı gerçeği maalesef göz ardı ediliyor. Yönetmeliğin getirdiği yükümlülükleri yerine getirmek için ‘kara sevda’dan kaynaklanan meslek aşkı uğruna öz kaynaklarını gözünü kırpmadan feda eden yerel basının bu özverisini görmeyenler tarih önünde büyük bir vebal altındadır. Her ne kadar görmezden gelinse de, son 4 ayda Anadolu’da 20’ye yakın yerel gazete kapanmış bulunmaktadır. 100’den fazla yerel gazete de kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

DİJİTALLEŞME HER ŞEY DEĞİL

Dijitalleşme elbette çağın gerekliliğidir. Ancak, yazılı basını ölüme terk ederek tüm kaynakları dijital medyaya aktarmak sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz.

Çalışanların refah düzeyini yükseltmek için hükümetin asgari ücrete yaptığı düzenlemeler sonrası, işletmelere getirdiği vergi ve tazminat yükünü görmezden gelmek vicdani değildir. Ülkemizin tüm kesimleriyle iliklerine kadar hissettiği ekonomik krizi en ağır şekilde yaşayan yerel basın ilk kurbanını Adana’da verdi. Ekonomik krizin aşılması için getirilen tasarruf tedbirlerinin de etkisiyle bazı illerimizde gazetelere verilen aylık resmi ilan kontenjanının bir işçinin maaş ve vergisi miktarına kadar düşmesi, gelecek aylar için bırakın umut olmayı büyük felaketin habercisidir.

Yaşanan ağır ekonomik krize daha fazla dayanamayan 105 yıllık Yeni Adana Gazetesi’nin basılı ve internet ortamındaki yayınlarına son vermesi kara günlerin habercisidir. Bir asırı aşan bir yayın kuruluşunun kapısına kilit vurma kararının kolay alınmadığını, sahiplerinin yaşadığı derin acı ve üzüntünün anlaşılmasını istiyoruz.

BİK ACİLEN TOPLANMALI

Sektörün alarm durumu ve yaşam savaşı görmezden gelinemez.  Meslektaş olarak içimizi sızlatan, bizleri kahreden bir süreci yaşayan sektörümüzle ilgili acil olarak tedbir alınmalıdır. İfade özgürlüğü konusunda hassasiyetini bildiğimiz hükümetin, daha fazla kayıp vermeden harekete geçmesi büyük beklentimizdir. Öncelikle artan maliyetler nedeniyle resmi ilan fiyatlarında düzenleme yapılması kaçınılmazdır. Yerel gazetelerle ilgili tedbir almak ve gerekli düzenlemeleri yapmak için Basın İlan Kurumu genel kurulunu acil olarak olağanüstü toplantıya davet ediyoruz.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }