Ev yapımı lorlu poğaça tarifiyle çay saatlerinizi zenginleştirin. Bu kolay ve lezzetli tarif, herkesin beğenisini kazanacak. İşte adım adım lorlu poğaça yapımı...
Lor peyniri ile hazırlanan bu enfes poğaça tarifi, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak. Lorlu poğaçanın yumuşak dokusu ve lezzetiyle misafirlerinizi şımartın.
Lorlu poğaça, lezzeti ve kolay yapılışıyla herkesin favorisi olacak. Hem hızlıca hazırlayabileceğiniz hem de lezzetiyle damağınızda iz bırakacak bu tarifi kaçırmayın.
Malzemeler
3 adet yumurta
1/2 su bardağı oda sıcaklığında su
1/2 su bardağı oda sıcaklığında süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı mahlep
Aldığı kadar un
Lor peyniri
Yumurta sarısı
Çörek otu
Hazırlanışı
İlk olarak geniş bir yoğurma kabı alın. Kabın içine yumurtaları, sütü, suyu ve yoğurdu ekleyin. Tüm malzemeleri kabın içinde iyice karıştırın. Ardından unu, toz şekeri, tuzu, kuru mayayı ve mahlebi eleyin ve kabın içine koyarak yoğurun.
Lorlu poğaçanın hamuru yumuşak bir kıvama gelene kadar iyice yoğurun. Ardından mayalanması için üstünü bir bez ile kapatarak yarım saat boyunca bekletin.
Loru elinizde ufalayarak küçük parçalar haline getirin. Mayalanmış olan hamurdan kayısı büyüklüğünde parçalar alın. Her bir parçayı elinizle açarak içine lor peynirini koyun ve ay şeklinde kapatın. Tüm hamur için bu işlemi uyguladıktan sonra bir fırın tepsisi alın. Tepsiyi iyice yağlayın ya da üstüne yağlı kağıt serin. Hazırlamış olduğunuz lorlu poğaça hamurlarını biraz aralıklı olarak tepsiye dizin. Her bir poğaçanın üstüne yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin. Ardından tepsiyi 200 derecelik fırına atın ve pişirin.
Püf Noktası
Mahlep, lorlu poğaça tarifinde isteğe bağlı olarak bulunuyor. Eğer bu lezzetten hoşlanmıyorsanız lorlu poğaçayı mahlep koymadan da pişirebilirsiniz. Daha lezzetli bir lorlu poğaça yapmak için, poğaça içini hazırlarken maydanozları ince ince doğrayıp lor ile karıştırarak da poğaçanın içine koyabilirsiniz. Lorlu poğaça tarifinde hamuru kapatırken istediğiniz şekli verebilirsiniz. Pastane poğaçaları gibi olması için yuvarlak bir şekil oluşturabilirsiniz. Eğer hamurunuzun tam kıvamında olmasını ve güzel mayalanmasını istiyorsanız, vaktiniz var ise yarım saatten çok daha uzun bir süre hamuru mayalanmak üzere bekletebilirsiniz. Hamur ne kadar çok beklerse o kadar güzel mayalanır.