Sembusek, Mardin mutfağının gizli bir yemeğidir. Kapalı lahmacun olarak da bilinen bu eşsiz lezzet, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde popülerdir. İçeriğe göz atarak bu harika yemeği evde nasıl yapabileceğinizi öğrenin.

MALZEMELER

300 gr kıyma
5 adet soğan
3 tane sivri biber
4 tane domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1, 5 tatlı kaşığı tuz (biber salçanızın tuz oranına göre ayarlayın)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı pul biber

Hamuru için;

5 su bardağı un
2.5 su bardağı ilik su
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Yumurta sarısı

SEMBUSEK TARİFİNİN HAZIRLANIŞIÖncel

ikle hamurumuzun bütün malzemelerini karıştırıyoruz ve güzelce yoğuruyoruz. Daha sonra hamurumuzu 20 dakika kadar mayalanması için bekletiyoruz.

Şimdi de sıra iç harcı hazırlamaya geldi. Domates, soğan ve sarımsağı mutfak robotundan geçiriyoruz ve geniş bir kabın içerisine koyuyoruz.

Üzerine de kıyma ve salçayı da ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz. Ardından da baharatlarımızı ekliyoruz.

Tam anlamıyla mayalanmayan hamurumuzdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartıyoruz ve tabak genişliği kadar açıyoruz.

Hazırladığımız kıymalı harcı açtığımız hamurun içerisine koyuyoruz ve yarım ay şeklinde açıyoruz. Açtığımız hamurun kenarlarını rulet yardımıyla kesiyoruz.

Salça küflenmesine son veren tüyo! Kavanoza biraz ekleyin aylarca taptaze kalıyor Salça küflenmesine son veren tüyo! Kavanoza biraz ekleyin aylarca taptaze kalıyor

Son aşama olarak da fırın tepsisinin içerisine pişirme kağıdı seriyoruz ve hazırladığımız sembusekleri tepsiye diziyoruz.

Üzerine de yumurta sürüyoruz ve daha önceden 200 derece ısıtılan fırında pişiriyoruz.

Sembusekleri dış yüzeyleri güzelce kızarana kadar fırında tutuyoruz ve daha sonra fırından çıkartarak servis tabağına alıyoruz.

SEMBUSEK PÜF NOKTALARI

Hazırladığımız iç harçların içerisine ev yapımı biber salçası eklersek çok daha lezzetli bir tarif elde ediyoruz.

Harcın içerisine sumak ve isot da katabiliriz.

En önemli malzememiz olan iç harcın içerisine bol miktarda bıçak sırtı kıyılmış sarımsak ilave ediyoruz.

Kapalı lahmacun olarak da bilinen sembusekleri fırın yerine tavada da pişirebiliriz.