6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Kayseri'nin etrafında bugüne kadar 17 tarihsel dönem kaydının bulunduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'deki deprem riskini ve tehlikesini değerlendirdi. Evsen, "Bugüne kadar Kayseri şehrinin etrafındaki faylarda deprem riskini ve tehlikesini aletsel tarihsel dönemdeki deprem kayıtlarına göre değerlendiriyorduk. Ancak MTA'nın son çalışmaları, fayların daha büyük depremler üretebileceğini gösterdi" dedi.

MTA'nın Son Çalışmaları
MTA tarafından yapılan Türkiye'nin Yer Kabuğunun Jeodinamiği Özelliği Projesi kapsamında Kayseri etrafındaki faylar incelendi. Bu çalışmalar sonucunda, Yeşilhisar, İncesu, Erkilet ve Erciyes faylarının yanal atım ve normal fay özellikleri taşıdığı belirlendi. Paleosismolojik veriler, bu fayların milattan önce 25 bin 400 yılından itibaren toplamda 14 deprem ürettiğini gösterdi. Özellikle Erkilet Fay Zonu'nun 7.5 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği tespit edildi.

Mirasçıların yüzünü güldüren karar: Danıştay'dan vergi muafiyeti Mirasçıların yüzünü güldüren karar: Danıştay'dan vergi muafiyeti

Deprem Büyüklükleri ve Etkileri
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, 6.2 büyüklüğündeki depremlerin, MTA'nın son çalışmaları ile 7.5 büyüklüğüne kadar çıkabileceğini belirtti. Evsen, "Deprem büyüklükleri, matematiksel olarak 1 puan fark olsa da logaritmik olarak 10 puan fark eder. 6 büyüklüğündeki 10 deprem, 7 büyüklüğündeki 1 depreme eşittir. Bu nedenle, 6.2 büyüklüğündeki depremler yerine 7.5 büyüklüğündeki depremlerle karşı karşıya kalmak, aritmetik ve logaritmik fark nedeniyle çok daha büyük bir risk taşır" dedi.

Olası Bir Depremde Etkilenecek Bölgeler
Evsen, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin Kayseri merkez, Kocasinan, Melikgazi, Talas, İncesu ve Yeşilhisar gibi yerleşim birimlerini etkileyebileceğini söyledi. Bu büyüklükteki bir depremin 100 kilometrelik bir alanı etkileyebileceğini belirten Evsen, Kayseri'nin deprem riskine karşı daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.