Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem sonrası yaptığı açıklamada, depremin Sakçagöz fay segmenti üzerinde meydana geldiğini belirtti. Artçı depremlerin olabileceğini söyleyen Görür, çürük binalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda deprem dirençli kentler talep etmeyen topluma sitem etti ve bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Naci Görür'den Kahramanmaraş Depremi Sonrası Uyarı ve Çağrı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Deprem sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, çürük binalardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Görür, "Deprem dirençli kentler" oluşturulması için de bir çağrıda bulundu.

"Olması Normal Olan Bir Artçı Deprem"

Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremin, bölgede daha önce beklenen artçı bir deprem olduğunu belirtti. Açıklamasında şunları söyledi:

Eyüp Sabri Tuncer ürünleri hamileler ve bebekler için tehlikeli bulundu Eyüp Sabri Tuncer ürünleri hamileler ve bebekler için tehlikeli bulundu

"Kahramanmaraş, Ördektepe/Pazarcık’da 4,9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem hemen Sakçagöz fay segmanının kuzeye devamında ve olasılıkla Narlı Segmanı üzerinde. Olması normal addedilen, artçı bir deprem. Bunun da artçıları olabilir. Çürük binalardan uzak durun, sevgiyle."

Deprem Dirençli Kentler Çağrısı

Prof. Dr. Naci Görür, depremler sonrası hep aynı tablonun yaşandığını ve bunun artık bir değişime ihtiyacı olduğunu belirterek, halkı "deprem dirençli kentler" talep etmeye çağırdı. Görür'ün açıklaması şu şekilde:

"Tıpkı bugünkü gibi, bir sabah uyanırsınız, bir yerde bir deprem olmuş, binlerce kişi ölmüş. Ocaklar söner, acı, keder yurdu sarar. Televizyonlar bangır bangır bağırır, uzmanlar konuşur, halkım sokaklara dökülür, yetkililer deprem bölgesine koşuşur. Belli bir zaman sonra olanlar unutulur. Hep aynı sahne. Bıkmadınız mı? Neden DEPREM DİRENÇLİ KENTLER talep etmiyorsunuz? Siyasete bu doğrultuda talimat vermiyorsunuz? Neden çoluk çocuğumuzu, gencimizi, yaşlımızı tehdit eden bu olaya karşı bu kadar vurdumduymazsınız? Bu işi sizin isteğiniz, talebiniz, gözetiminiz ve denetiminiz ancak kurtarır. Siz mülkün sahibisiniz. En büyük gücünüz OYUNUZ. Hangi partiden görüşten olursanız olun. Gelin bu deprem işini bitirelim."

Naci Görür'ün Uyarıları Ne Anlama Geliyor?

Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamaları, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Deprem dirençli kentler ve yapılar inşa etmek, gelecek büyük felaketlerden kaçınmanın en etkili yolu olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, deprem tehlikesine karşı halkın ve yetkililerin daha bilinçli olması gerektiğini vurguluyor.

Görür'ün bu uyarıları, Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası unutulan tedbirlerin yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini işaret ediyor.