2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre üniversitelerde boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme tercih süreci başladı. Adaylar tercihlerini 21 Eylül 2026 Pazartesi günü saat 23.59’a kadar ÖSYM üzerinden yapabilecek.

ÖSYM tarafından yürütülecek ek yerleştirme işlemleri, 2026-2027 eğitim öğretim yılında yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adaylara yeni bir tercih imkânı sunacak. Tercihler, adayların T.C. kimlik numaraları ve şifreleri kullanılarak bireysel olarak gerçekleştirilecek.

Tercihler 21 Eylül’de sona erecek

2026-YKS ek yerleştirme tercih işlemleri 17 Eylül 2026 tarihinde saat 16.00 itibarıyla başladı. Tercih süreci 21 Eylül 2026 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.

Adayların bu tarihe kadar tercih işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. Belirlenen sürenin sona ermesinin ardından yeni tercih alınmayacak.

Tercihler ÖSYM sistemi üzerinden yapılacak

Adaylar ek yerleştirme tercihlerini ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifreleriyle yapabilecek. Tercihler ayrıca ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden de bireysel olarak gerçekleştirilebilecek.

Çorum’da özel öğretim kursları mercek altında
Çorum’da özel öğretim kursları mercek altında
İçeriği Görüntüle

Tercih merkezleri üzerinden işlem yapılması yerine adayların tercihlerini kendilerinin sisteme girmesi gerekiyor. Bu nedenle tercihlerin kaydedilip onaylandığının işlem sonunda kontrol edilmesi önem taşıyor.

Ek yerleştirme kılavuzu yayımlandı

ÖSYM, tercih süreciyle birlikte 2026-YKS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu’nu da yayımladı. Adayların tercih yapmadan önce kılavuzda yer alan kontenjan, puan ve özel koşulları dikkatle incelemeleri gerekiyor.

Ek yerleştirme işlemleri; 2026-YKS Kılavuzu, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda belirtilen kurallar doğrultusunda gerçekleştirilecek. Adayların tercih sıralamalarını da bu kuralları dikkate alarak oluşturması gerekiyor.

Üniversite için ikinci tercih dönemi

Ek yerleştirme süreci, merkezi yerleştirme sonunda bir programa yerleşemeyen adaylar açısından üniversiteye yerleşmek için yeni bir tercih dönemi anlamına geliyor. Adaylar ek yerleştirmeye açılan programları ve kontenjanları yayımlanan kılavuzdan inceleyebilecek.

Tercih işlemlerinde programların özel koşulları ile puan ve başarı sırası şartlarının gözden kaçırılmaması gerekiyor. Süreç, 21 Eylül saat 23.59’da tercih ekranının kapanmasıyla tamamlanacak.

Muhabir: Haber Merkezi