Misafirlerinize sunabileceğiniz serinletici ve lezzetli bir tatlı mı arıyorsunuz? Hazır baklava yufkası kullanarak kolayca hazırlayabileceğiniz soğuk baklava tarifi ile yaz aylarının tadını çıkarın. Adım adım tarifi ve püf noktalarıyla, soğuk baklava yapımına hemen başlayın!
Soğuk baklava, yaz aylarında tatlı ihtiyacınızı serinletici bir şekilde karşılayacak enfes bir seçenek sunuyor. Hazır yufka ile hazırlanan bu tarif, pastaneden alınmış kadar lezzetli sonuçlar vaat ediyor. İşte detaylı tarifi ve yapımı sırasında dikkat etmeniz gereken püf noktaları...
Yazın sıcak günlerinde serinlemek için mükemmel bir tatlı olan soğuk baklava, kolay yapımı ile dikkat çekiyor. Hazır yufkadan yapılan bu lezzetli tatlı, kahvaltı sofralarından akşam yemeklerine kadar her öğünde misafirlerinizin favorisi olacak. Aşağıda, adım adım soğuk baklava yapımını ve önemli ipuçlarını bulacaksınız.
MALZEMELER
1 paket baklavalık yufka (800g)
150 g tereyağı
3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı sıvı yağ (1 çay bardağından biraz az)
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
2 su bardağı süt
Arası için;
1 kase iri çekilmiş fıstık (dilerseniz fındık ya da ceviz de kullanabilirsiniz)
Üzeri için;
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı süt tozu
TARİF
Soğuk baklava için ilk olarak şerbetini hazırlayalım. Bunun için tenceremize şeker ve suyu alarak kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Ardından küçük bir sos tavasına ya da küçük bir tencereye tereyağımızı alalım ve eritelim. Yağımız erirken üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alalım.
Yağımız eridikten sonra ocaktan alalım ve üzerine sıvı yağımızı ekleyerek karıştıralım.
Baklava yufkamızı tezgaha alalım, kullanacağımız fırın kabımızı yufkamızın kenar kısmına yerleştirerek etrafından bıçak ile keselim.
Yufkalarınızı temiz bir örtü arasında tutmalısınız.
Daire şeklindeki yufkalarımızı alt ve üstte kullanmak için eşit olacak şekilde ayıralım.
Fırın tepsimizin tabanına yağ karışımımızdan 1 kaşık kadar alalım ve fırça ile her yerine gelecek şekilde sürelim.
Daha sonra 1 tane bütün yufkamızdan yerleştirelim. Üzerine kenarlarda kalan parçalardan da bir kaç yaprak yerleştirelim. Ve 1 kaşık daha yağ gezdirelim.
Tekrar daire şeklindeki yufkamızdan yerleştirelim. Üzerine parçalı yufkalardan yerleştirerek üzerine bir kaşık yağ gezdirelim.
Bu şekilde yufkaların yarısını tepsimize üst üste sıralayalım (Son 2 katta bütün yufka parçalarından yerleştirelim.)
Ardından baklavamızın ara malzemesini yerleştirelim. İri çekilmiş fıstık, fındık ya da cevizde kullanabilirsiniz.
Bu aşamada fırınımızı alt üst fansız ayarda 170°C’de ısınmaya bırakalım.
Fıstıklarımızı yerleştirdikten sonra üst için ayırdığımız yufkalarımızı üst üste, aralarına yağ dökerek aynı şekilde sıralamaya devam edelim.
Yufkaları yerleştirme işlemi bittikten sonra kenardan taşan kısımlar varsa bıçak ile keselim ve yağımızdan sürelim.
Hazırladığımız baklavamızı dilediğimiz boyutta keselim.
Baklavamızı 170°C fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişmeye bırakalım. Ben 1 saat 10 dakika kadar pişirdim, fırına göre değişir bu süre, acele etmeden güzelce pişmesini bekleyin.
Baklavamız pişerken biz de şerbetimizin sütünü ekleyelim ve karıştırarak bekletelim.
Kızaran baklavamızı fırından alalım ve ilk sıcağının çıkması için 10 dakika kadar bekletelim.
Soğuyan baklavamızın üzerine şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdirelim. Şerbeti çekmesi için 1 saat kadar dinlendirelim.
Kakaoyu süzgeç yardımı ile baklavanın her yerine yayalım. Buzdolabında dinlendirdiğimiz soğuk baklavamız hazır.
Üzerini toz fıstıkla ve çikolata rendesi ile süsleyerek soğuk baklavayı servis edebilirsiniz.
Kolay ve lezzetli soğuk baklava tarifi ile yaz mevsimini daha serin ve tatlı geçirebilirsiniz. Hazır yufka ile pratik bir şekilde hazırlanan bu tatlı, yaz aylarının vazgeçilmezi olacak. Soğuk servis edilen bu enfes tatlı, hem göze hem de damağa hitap ediyor. Şimdi sıcak günlerde serin bir tatlı keyfi için soğuk baklavanızı hazırlayın ve sevdiklerinizle paylaşın. Afiyet olsun!