Balkabağı ve baharatların muhteşem uyumuyla hazırlanan bu kek, kış mevsiminin vazgeçilmez tatlılarından biri olacak. Hem pratik hem de lezzetli bu kek tarifi ile misafirlerinizi şımartın. İşte kolay tarifi ve yapılışı...

Evde balkabağıyla yapılabilecek en lezzetli tariflerden biri olan bu kek, tüm ailenizin favorisi olacak. Az malzemeyle büyük lezzetler yaratın. İşte balkabağı kekinin basit yapılışı ve malzemeleri...

Balkabağının kadifemsi dokusu ve mis kokusu ile hazırlayacağınız bu kek, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. Miksere bile ihtiyaç duymadan hazırlayabileceğiniz bu pratik tarifi mutlaka deneyin. İşte adım adım tarifi ve püf noktaları...

Malzemeler

195 gr un (1 3/4 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
115 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
175 gr esmer şeker (1 su bardağı)
1 adet yumurta (büyük boy)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
250 gr balkabağı püresi (1 1/4 su bardağı)
4 yemek kaşığı pudra şekeri (üzerine serpmek için)

Hazırlanışı

Balkabağı püresini hazırlamak için temizlenmiş ve yıkanmış balkabağı parçaları buharda 20-25 dakika veya ezilecek yumuşaklığa gelinceye dek pişirilir ve ılıkken el blenderıyla püre haline getirilir.

Fırın 175 C'ye ısıtılır. 20x20 cm'lik kare kalıp yağlanır ve kenarlarından sarkacak şekilde pişirme kağıdı döşenir. Kağıdın üzerinden tekrar hafifçe yağlanır.

Türk mutfağının vazgeçilmezi: Sofralarınız için en iyi Zeytinyağlı Biber Dolması tarifi Türk mutfağının vazgeçilmezi: Sofralarınız için en iyi Zeytinyağlı Biber Dolması tarifi

Yumuşamış tereyağı ve şeker tahta kaşık veya çırpma teliyle karıştırılır, yumurta ve vanilya eklenip karışıma yedirilir. Soğumuş olan balkabağı püresi de ilave edilip güzelce karıştırılır.

Ayrı bir kabın içine un, tüm baharatlar, tuz ve karbonat birlikte elenir ve diğer karışıma ilave edilip, çırpmadan alt-üst ederek karıştırılır. (Karıştırma işlemini sadece malzemeler bütünleşinceye dek sürdürmeli, harcı gereğinden fazla karıştırmamaya özen gösterilmelidir.)

Harç hazırlanan kalıba aktarılır, bir spatula yardımıyla düzleştirilir ve önceden ısınmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirilir. Ortasına batırılan kürdan temiz çıktığı zaman kekimiz hazırdır.

Soğuduktan sonra 9 büyük veya 16 küçük kare dilim kesilir. Üzerine bol pudra şekeri serpilip servis edilir.

Püf Noktası

Ölçü olarak 200 ml'lik standart su bardağı kullanılmıştır. Mutfak tartınız varsa gram ölçülerine uyarak yapınız.

Balkabağı keki, kış mevsiminin en sevilen lezzetlerinden biri olarak sofralarınızda yerini alacak. Bu tarif ile evde kolayca hazırlayabileceğiniz balkabağı keki, hem lezzetiyle hem de pratikliğiyle favoriniz olacak. Tarçın ve zencefil gibi baharatların eşsiz uyumuyla, her lokmada sizi büyüleyecek. Şimdi malzemelerinizi hazırlayın ve bu lezzetli tarifi deneyin!