İşte insanlık tarihini değiştiren bazı önemli icatlar:

1. **Matbaa**: Johannes Gutenberg tarafından **1440 yılında icat edildi**. Manuel olarak kopyalama yapabilen bu icat, **1500 yılına kadar 20 milyon kopya basıldı**. Aynı zamanda dinlerin yayılmasında da büyük rol oynadı¹.

2. **İçten Yanmalı Motorlar**: Modern motorların atası sayılabilecek bu tür, yüksek sıcaklıktaki yakıtın piston içinde yakılmasıyla hareketi sağlar. İçten yanmalı motorlar, **19. yüzyılın ortalarından itibaren** modern halini aldı ve şu anda uçaktan arabalara geniş bir alanda kullanılıyor¹.

3. **İnternet**: Milyarlarca insanın dünyanın herhangi bir yerindeki iletişimini sağlayan internet, **1960 yılında bir takım bilgisayar mühendisinin Amerikan Savunma Sanayii için geliştirildi**. Bu dünya çapındaki Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA'in yayılmasını sağladı¹.

4. **Penisilin**: İskoç bilim adamı Alexander Fleming tarafından keşfedilen penisilin, şu ana kadar milyonlarca insanın hayatını kurtardı. Penisilin, tarihin en ünlü icatlarından biridir¹.

5. **Çivi**: İnsanların metale şekil vermelerinden itibaren ortaya çıkan çivi, yazının icadını sağladığından dolayı **2000 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip**. Vidanın ise M.Ö 3. yüzyılda Archimede tarafından bulunduğu düşünülüyor¹.

6. **Tekerlek**: Milattan önce 3.500-3.500 yılına kadar insanlar göç etmekte çok zorluk çektiler. Tekerlek, ulaşım için olduğu kadar ticaret ve tarım için de çok önemli sorunları çözdü. Günümüzde tekerlekler veya çarklar, saatlerden rüzgar türbinlerine kadar her şeyde bulunuyor¹.

7. **Pusula**: Eski denizciler yönlerini yıldızlara bakarak tayin ederlerdi. Ancak bu metot bulutlu gecelerde işe yaramıyordu. Böylece 11. yüzyılda Çinliler taş ve demirden oluşan modern pusulayı icat etti ve yine deniz ticareti sayesinde bu buluş Avrupa ve Araplara geçerek geliştirildi¹.

8. **Ampul**: Akkor lambalar 1800'lerde icat edilse de, **1879'da Edison tarafından bir ampul, güç kaynağı ve kablo sistemi olarak tam bir aydınlatma sistemi olarak icat edildi**. İcadından önce üretimler sadece akşama kadar devam edebiliyordu¹.

9. **Doğum Kontrol Yöntemleri**: Doğum kontrol yöntemleri, doğal kaynakları azalan dünyada nüfusun kontrol edilebilebilmesine yardımcı olur. Bunun yanında salgın hastalıkların da azalmasında büyük rol oynamıştır¹.

10. **Mars Araçları**: Antik çağlardaki ilk aletlerden günümüzde kullanılan internet veya Mars araçlarına kadar, insanların ne kadar meraklı ve yaratıcı bir tür olduğunu kanıtlar nitelikteki bu icatlar, tüm zamanların en önemli 10 icadı arasında yer alır¹.

Oto sanayi ustası fren sistemlerinin korunması uyarısında bulundu Oto sanayi ustası fren sistemlerinin korunması uyarısında bulundu

Bu icatlar, insanlığın gelişimine büyük katkı sağlamış ve dünyayı değiştirmiştir.