Bulgar usulü Tikvenik böreği, bal kabağı, ceviz ve tarçınla hazırlanan, kış aylarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Çıtır yufka katmanları arasında hafif tatlı bir lezzet sunan bu börek, nostaljik tatları sevenler için ideal bir seçimdir. MasterChef Türkiye’de yapıldığı için merak edilen Tikvenik tarifi ve detaylarına hemen göz atabilirsiniz.

Malzemeler ve Tarif:

Tikvenik Böreği (Bal Kabağı Böreği) Malzemeleri:

MasterChef Türkiye’de 4. ceket sahibini böyle buldu! Dördüncü ceketi kim kazandı? MasterChef Türkiye’de 4. ceket sahibini böyle buldu! Dördüncü ceketi kim kazandı?

750 gr rendelenmiş bal kabağı (yaklaşık 6 su bardağı)
2/3 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
1 buçuk su bardağı ceviz (isteğe bağlı olarak kavrulmuş)
12-14 adet yufka
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı (yufkaları yağlamak için)
6 yemek kaşığı şeker (üzerine serpmek için)
Pudra şekeri ve tarçın (üzerine serpmek için)

Tikvenik Böreği Nasıl Yapılır?

Orta boy bir kabağı soyup rendeleyin.
Büyük bir tavada 4 yemek kaşığı tereyağını eritin, rendelenmiş bal kabağını, 2/3 su bardağı şekeri ve tarçını ekleyin. Kabağı yumuşayana kadar 5-6 dakika pişirin.
Fırını 180 dereceye ısıtın. Cevizleri doğrayın ve lezzet katması için hafifçe kızartın (isteğe bağlı).
Yufkayı düz bir yüzeye serin. İlk katın üzerine eritilmiş tereyağı sürün ve üzerine bir yufka daha ekleyin.
Üstteki yufkanın üzerine de tereyağı sürün ve uzun kenarına yaklaşık 1/2 su bardağı kabak harcını ve 3-4 yemek kaşığı ceviz serpin. Dilerseniz üzerine iri taneli şeker de ekleyin.
Yufkaları dolgunun çevresinde sararak sıkı bir rulo yapın ve yuvarlak bir fırın tepsisinin ortasına yerleştirin.
Tüm yufkaları aynı şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerini tereyağı ile fırçalayın ve şeker serpin.
40-45 dakika veya kızarana kadar pişirin. Çıkarınca üzerine pudra şekeri ve bir tutam tarçın serpin. Afiyet olsun!