Analı kızlı çorba, Güneydoğu Anadolu’nun geleneksel lezzetlerinden biri olarak, özellikle özel günlerde sofralarda yerini alır. Doyurucu ve zahmetli yapımıyla bilinen bu çorba, iki farklı köfte çeşidi ile hazırlanan eşsiz bir yemektir. İşte adım adım analı kızlı çorba tarifi…

Analı Kızlı Çorba İçin Gerekli Malzemeler

Ana Köfteler (Analı) için:

500 gram ince bulgur
200 gram irmik
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz
Sıcak su

İç Harç için:

250 gram kıyma
1 büyük soğan (ince doğranmış)
1 çay bardağı ceviz içi (ince dövülmüş)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Küçük Köfteler (Kızlı) için:

Bayburt mutfağının efsane lezzetş: En kolay Süt Böreği nasıl yapılır? Bayburt mutfağının efsane lezzetş: En kolay Süt Böreği nasıl yapılır?

250 gram kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Çorba için:

1 litre et suyu
1 litre su
1 çay bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet limonun suyu
Tuz
Karabiber
Kuru nane

Analı Kızlı Çorba Nasıl Yapılır?

İç Harcın Hazırlanması:

Tavada sıvı yağı ısıtıp ince doğranmış soğanları kavurun.
Kıymayı ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun.
Ceviz içi, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyip karıştırın. İç harcı soğumaya bırakın.

Ana Köftelerin (Analı) Hazırlanması:

İnce bulgur ve irmiği geniş bir kaba alarak üzerine sıcak su dökün, yumuşamaya bırakın.
Biber salçası, domates salçası, kimyon ve tuzu ekleyip yoğurun, hamur kıvamına getirin.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, ortasını açarak iç harçla doldurun ve kapatın.

Küçük Köftelerin (Kızlı) Hazırlanması:

Kıyma, ince bulgur, kimyon, tuz ve karabiberi karıştırarak yoğurun.
Fındık büyüklüğünde köfteler yaparak hazırlayın.

Çorbanın Hazırlanması:

Tereyağı ve sıvı yağı tencerede eritip domates ve biber salçasını kavurun.
Et suyu ve su ekleyerek kaynamaya bırakın.
Kaynadığında büyük köfteleri (analı) ve haşlanmış nohutu ekleyin, köfteler yumuşayana kadar kaynatın.
Küçük köfteleri (kızlı) ekleyin, köfteler pişene kadar kaynatmaya devam edin.
Limon suyu, tuz, karabiber ve kuru naneyi ekleyip birkaç dakika daha kaynatarak çorbayı ocaktan alın.