Dünya çapında tanınan bilim insanı, Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu ve “Son Sümer Kraliçesi” olarak anılan Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bilim dünyasında ve toplumsal alanlarda önemli katkılar sunan Çığ’ın ölümü, başta ailesi ve sevenleri olmak üzere tüm Türkiye’yi yasa boğdu. İşte detaylar…

Kim Milyoner Olmak İster'de 1 Milyonluk soru: Hangi Türk devleti Cumhurbaşkanlığı Forsunda yok? Kim Milyoner Olmak İster'de 1 Milyonluk soru: Hangi Türk devleti Cumhurbaşkanlığı Forsunda yok?

110 Yıllık Bilim ve Aydınlanma Mücadelesi Sona Erdi

Mersin’in Mezitli ilçesindeki özel bir hastanede bir süredir tedavi gören Muazzez İlmiye Çığ, 110 yıllık ömrünü geride bırakarak hayata veda etti. Kızı Esin Çığ, “Hepimizin başı sağ olsun” diyerek annesinin vefat haberini duyurdu.

Yazarı olduğu Kaynak Yayınları, yayınladıkları mesajda şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağ olsun."

Muazzez İlmiye Çığ Kimdir?

1914 yılında Bursa’da doğan Çığ, Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası, öğretmenlik mesleği nedeniyle ailenin yaşamını farklı şehirlerde sürdürmesine neden oldu. Çorum’da ilkokul eğitimini tamamladıktan sonra, 1926 yılında Bursa Kız Muallim Mektebi’ne girdi ve 1931’de mezun oldu.

Eğitim ve Bilimsel Çalışmaları

1936 yılında Ankara Üniversitesi’nde Hititoloji Bölümü’ne başladı. Sümer, Asur ve Hitit uygarlıkları üzerine yoğunlaşarak 1940 yılında mezun oldu.
Mezuniyetinden sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde çalışmaya başladı ve burada Sümer tabletlerinin çözümüne katkıda bulundu.
Çığ’ın, özellikle Sümer mitolojisi, Tufan Hikayeleri ve kültürel yapılar üzerine yazdığı eserler, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.