Börek pişirirken yufka arasına sürülmeliymiş! Böreği çıtır çıtır yapan tüyo Börek pişirirken yufka arasına sürülmeliymiş! Böreği çıtır çıtır yapan tüyo

Evde misafirlerinize ya da ailenize hafif ve lezzetli bir yemek sunmak istiyorsanız, zeytinyağlı soğan dolması ideal bir seçim. Taze baharatlar ve zeytinyağıyla hazırlanan bu dolma tarifi, mutfakta harikalar yaratmanızı sağlayacak.

Zeytinyağlı Soğan Dolması Tarifi: Sofraların Yıldızı!

Soğan dolması, özellikle zeytinyağlı olarak hazırlandığında hem hafif hem de lezzetli bir yemek seçeneği sunar. Klasik dolmalardan farklı olarak, soğanın doğal tatlarıyla hazırlanan bu tarif, hem görselliği hem de lezzetiyle sofralarınızı süsleyecek. İşte zeytinyağlı soğan dolması tarifi!

Malzemeler

6 adet orta boy kuru soğan

İç Harcı İçin:

Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
1 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı pul biber
1,5 su bardağı su

Pişirmek İçin:

1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı sıcak su

Yapılışı

Bir adet orta boy soğanı yemeklik doğrayın ve kızdırdığınız tavada pembeleşinceye kadar kavurun.
Salçayı ekleyip karıştırın. Ardından tuz, pul biber, sumak, kuru nane ve pirinci ilave ederek kavurmaya devam edin.
Kabuğunu soyduğunuz domatesleri rendeleyip pirincin üzerine ekleyin. Suyu da ilave edin ve tavanın kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.
Pirinçler suyunu çekince ocaktan alın ve ince ince kıydığınız maydanozları ekleyerek karıştırın.
Soğanların kabuklarını soyun ve 10 dakika kadar kısık ateşte haşlayın.
Haşlanan soğanları süzün ve başka bir kaba alın.
Soğanların yapraklarını ayırın ve hazırladığınız iç harcı her bir yaprağa rulo şeklinde sarın.
Doldurduğunuz soğanları tencereye yatay şekilde dizin.
Bir kapta sıcak su ile domates salçasını karıştırın ve bu karışımı tencereye ilave edin.
Dolmaların dağılmaması için üzerine bir tabak yerleştirin.
Orta ateşte pişirin ve pişen dolmaları 10 dakika dinlendirin.
Soğan dolmalarını servis tabağına alın ve üzerine taze nane doğrayarak servis edin.

İpuçları

Soğanların haşlama süresi dolmanın yumuşak ve sarılabilir olması için önemlidir.
İç harcına zeytinyağı ve baharatları damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Bu nefis zeytinyağlı soğan dolması, hem lezzeti hem de sunumuyla misafirlerinizi etkileyecek. Şimdiden afiyet olsun!