Yemek

Anadolu'nun bin yıllık lezzeti: Sağlıklı Erik Pestili tarifi

Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz erik pestili tarifiyle hem sağlıklı hem de lezzetli atıştırmalıklar hazırlayın. Kışın tatlı krizlerinizi doğal ve sağlıklı bir şekilde bastırmak istiyorsanız, bu ev yapımı erik pestili tarifini kaçırmayın!

Abone Ol

Anadolu'nun zengin mutfak geleneğinden evinizde yapabileceğiniz erik pestili tarifi! Sağlıklı ve leziz bir atıştırmalık. Kışın soğuk günlerinde yazın lezzetini arayanlar için erik pestili tarifi. Hem lezzetli hem de besleyici...

Çalışırken, akşam televizyon karşısında otururken çayın ve kahvenin yanında atıştırmalık arayanlar için hem lezzetli hemde sağlıklı bir tarif hazırladık. Yazın yetişen mahsülleri toplayıp değerlendirmenin tam zamanı olan bu aylarda kışa kadar saklayabileceğiniz harika pestiller yapabilirsiniz. Erikten pestil yapımı oldukça kolay. Peki, Erikten pestil nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte püf noktaları ile birlikte evde pestil yapımı...

Anadolu'da çok eski yıllardan beri yapılan pestil, yazın lezzetiyle damaklarda iz bırakan meyvelerin kış aylarında da afiyetle yemek için yapılan bir saklama yöntemidir. Hem lezzetli hemde sağlıklı bir atıştırmalık olan pestil çayınızın ve kahvenizin yanında size eşlik edecektir. Tatlı niyetine de tüketebileceğiniz pestil, hem sağlığa faydalı hem de enerji kaynağı olarak bilinmektedir. Peki, erik pestili nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte püf noktası...

MALZEMELER

5 kilo erik
4 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı nişasta

TARİF

Eriklerimizi güzelce yıkayarak çekirdeklerini ayıklayın. Sonrasında üzerine 5 kg erik için 2 su bardağı şekeri ekleyerek kısık ateşte hiç su koymadan kabukları çatlayıp erikler iyice yumuşayana kadar kaynatmaya bırakın.
Bu aşamada erikler güzelce suyunu salıyor. Delikli bir kevgir kullanarak kabuklarını ve çekirdeklerini ayıracağınız erik püresinden küçük bir kase ayırarak içine 3 yemek kaşığı nişasta ekleyin.
Nişastalı karışımı yeniden tencereye ekleyerek ve 2 su bardağı daha şeker ilavesi yaparak koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatın. Erik pestili harcı sıcak sıcak ince bir tabaka halinde ister tepsilere ister köşelerinden iyice gerdirilmiş temiz bir çarşafa yayarak bir iki gün ön kurutma yapın.
Kurutma işlemi için 80/90 derece fanlı fırında 1 er saat fırınlamada yaparak tepsileri bekmeye alın. Ortalama 1 hafta sürede kuruyacaklardır.

PÜF NOKTASI!

Erik pestili yaparken kolay olsun diye blenderdan geçirmeyin kevgir kullanın. Blender doğal eriğin tüm liflerini parçalanarak besleyici özelliğini kaybetmesine sebep oluyor.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }