Çankırı'nın Atkaracalar ilçesinden tüm Türkiye'ye yayılan asırlık cevizli çörek tarifiyle tanışın! Ağızda dağılan, beş çaylarının vazgeçilmezi bu lezzeti keşfedin...
CEVİZLİ ÇÖREK TARİFİ:
MALZEMELER
250 gr. margarin veya tereyağı (eritilmiş)
1 su bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1 su bardağı yoğurt
1 dolu çay kaşığı karbonat (limon suyuyla kabartılmış)
1 çorba kaşığı sirke (elma veya üzüm sirkesi)
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Arasına sürülecek harç için malzemeler;
1,5 su bardağı ceviz (orta büyüklükte dövülmüş cevizler)
2 yumurta akı (sarıları çöreklerin üstüne sürülecek)
YAPILIŞI
Hamur için bütün malzemeler derin bir kapta karıştırın ve yoğurun.
Bu işlem hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yapılır.
Hamurunuzun çok sert olmamasına özen gösterin.
Elde ettiğiniz hamuru dört eşit parçaya bölün.
Daha sonrasında hamuru 10 cm eninde, 30-35 cm boyunda el ile açın. Hamurun kalınlığı en fazla 3-4 mm olmalıdır.
Açılan hamurun içine uzunlamasına ortasına veya her tarafına ceviz harcını dökün.
Hamurun alt ve üst kısmı üst üste gelecek şekilde katlayın ve rulo şeklini verin ve üzerine hafifçe bastırın.
Daha sonra iki parmak kalınlığında dilimlere ayırın.
Kesilen parçaların katlı yerleri altta kalacak şekilde tepsiye dizin. Çatalla üzerine minik delikler açın.
Önceden ısıtılmış 180 derece olan fırına tepsinizi koyun. Alt-üst pişirme ayarını tercih etmeliyiz. Üstleri ve altları kızaran kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan 5-6 dakika sonra hazır olan çöreklerinizi servis edebilirsiniz.