Ev yapımı poğaçanın lezzeti bir yana, uzun süre tazeliğini korumasıyla da dikkat çeker. İşte günler geçse de bayatlamayan ve her zaman lezzetli kalan poğaça tarifimiz!
BAYATLAMAYAN POĞAÇA TARİFİ
MALZEMELER
Hamuru için:
1 tane yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı ılık süt
Çeyrek su bardağı ılık su
Yarım paket yaş maya (21 gram)
Yarım yemek kaşığı toz şeker
6-6,5 su bardağı un
Yarım tatlı kaşığı tuz
İçi için:
300 gram az yağlı beyaz peynir
1/4 demet maydanoz
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 tatlı kaşığı çörek otu
HAZIRLANIŞI
Geniş bir karıştırma kabına ılık su ve sütü koyun. Toz şekeri ve yaş mayayı ekleyip karıştırın ve 10 dakika bekletin.
Maya eridikten sonra yoğurt, yumurta, zeytinyağı ve tuzu ekleyin ve hepsini elinizle karıştırın.
Elenmiş un ve tuzu yavaş yavaş ekleyin. Hamur toparlanana kadar yoğurun.
Yumuşak ve yapışmayan bir kıvama geldiğinde üzerini nemli bir bezle kapatın ve 50 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
İç harcı için maydanozun yapraklarını ince ince kıyın. Az yağlı beyaz peyniri rendeleyin ve maydanozla karıştırın. Baharat eklemek isterseniz ekleyin.
Mayalanan hamurdan yumurta boyutunda parçalar koparıp avucunuzla açın.
Orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı katın ve hamuru yuvarlayarak kapatın.
Hamurları aralıklarla tepsiye dizdikten sonra üzerlerine ayçiçeği yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Son olarak tepsi de 10-15 dakika bekletin.
25-30 dakika boyunca, önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin. Artık lezzetli ve bayatlamayan poğaçaların tadını çıkarabilirsiniz!
Bu poğaça tarifi ile artık poğaçalarınız günlerce taze kalacak ve bayatlamayacak. Yumuşacık ve lezzetli poğaçalarınızı istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Kahvaltılarda, beş çaylarında veya istediğiniz her an, bu enfes poğaçaları deneyin ve farkı hissedin. Afiyet olsun!