Kaşar peynirini marketten almak tarih oluyor! Kendi evinizde, 1 litre süt ile başlayarak kendi kaşarınızı yapın!
1 litre süt ile evde nasıl kaşar peyniri yapılır? Bu özel tarifle ev yapımı kaşar peynirinin tadını çıkarın!
Kaşar peyniri, evlerden eksik olmayan bir süt ürünü. İster kahvaltı sofrasında, sandviç veya burgerlerin içinde ister sıcacık bir domates çorbasının üstünde... Peki, hiç kendi kaşar peynirinizi yapmayı denediniz mi? Yapımı uzun süreçler gerektirse de aslında evde de kaşar peyniri yapmanın hem pratik hem ekonomik bir yolu var. Üstelik bu tarif için yalnızca 1 litre süt kullanmak yeterli!
Kaşar peyniri aslında kontrollü sıcaklıkta mayalama, fermantasyon, tuzlama gibi aşamalarla birlikte 5 ila 20 günlük bir sürede üretiliyor. Hatta iyi bir tada sahip olması ve aromasının oturması için 2-3 ay saklanması gerekiyor. Ayrıca normal şartlarda 1 kilogram kaşar peyniri üretebilmek için yaklaşık 12 litre süte ihtiyaç var. Ancak evde sadece 1 litre sütten 1.5 kilogram peynir üretmeniz mümkün!
Malzemeler
1 litre süt
100 gram tereyağı
200 gram kaşar peyniri
1-2 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı nişasta (Mısır nişastası daha uygun olacaktır.)
Hazırlanışı
Öncelikle sütü uygun bir tencereye alın. Bu tarif için çiğ süt almanıza gerek yok. Marketten aldığınız pastörize sütü de kullanabilirsiniz.
Ardından kontrollü bir şekilde nişastayı ekleyin. Dibinin tutmaması için ara ara tahta kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin.
Kaşar peynirini rendeleyerek ya da dilimleyerek tencereye ilave edin.
Tuzu ve tereyağını da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Karışım kaynayıp koyu bir kıvama gelince tencereyi ocaktan alın.Sıcakken kalıba döküp oda ısısına gelene kadar bekletin ve tüketmeden önce mutlaka bir gece de buzdolabında dinlendirin.
Kıvamlı ve Lezzetli Bir Peynir İçin Öneriler
Peynirinizin daha kıvamlı olmasını istiyorsanız önceden haşlayıp ezdiğiniz bir patatesi de pişme aşamasında karışıma ilave edebilirsiniz. Tabii bu durumda el blenderı kullanmanız gerekecek. Homojen bir karışım elde etmek için blenderı 1 dakika kadar çalıştırmanız yeterli. Eğer aromalı bir peynir elde etmek isterseniz bu aşamada çörekotu ve taze kekik gibi damak tadınıza uygun baharatları da ekleyebilirsiniz. Birkaç deneme ardından size uygun kıvamı anlayıp malzemelerin miktarını arttırıp azaltabilirsiniz.
Son Aşama Olarak Kalıba Dökme
Kaşar peyniri hazırlarken kalıp için iki farklı yöntem kullanmak mümkün. Derin bir kâse ya da karton kutulu sütün kabını kalıp olarak kullanabilirsiniz. Kâseyi tercih ediyorsanız önce kâsenin tabanına (kenarlardan sarkıp üstünü kapatacak boyutta) streç film yerleştirmeli, sonra karışımı dökerek streçle üstünü kapatmalısınız. Eğer karton süt kutusunu kullanacaksanız direkt karışımı kutunun içerisine dökebilirsiniz.