Osmanlı mutfağının ünlü lezzeti su böreği, bugün de sofralarımızın baş tacı. Ev yapımı kolay ve pratik su böreği tarifi ile bu lezzeti evinizde yeniden yaratın.
Su böreği, hem göze hem de damağa hitap eden Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz su böreği tarifi ve püf noktaları.
Evde su böreği yapmanın püf noktalarını merak edenler için, usta çorbacılarımızdan öğrenilen özel tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Lezzetli ve pratik bu tarifle, su böreğini ustalıkla yapabilirsiniz.
SU BÖREĞİ TARİFİ
MALZEMELER
4.5 su bardağı un
3 yumurta
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Yarım tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Yufkaları açmak için:
1 su bardağı un
1.5 su bardağı buğday nişastası
İç malzeme için:
200 gr ufalanmış beyaz peynir
Hamur araları için:
200 gr tereyağı
1.5 su bardağı ılık süt
3 yumurta
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
TARİF
Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp 3 yumurta, sıvıyağ, sirke ve tuzu ilave edin. Karıştırıp iyice yoğurun.
Üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Tekrar yoğurun ve üzerini örtüp 30 dakika daha dinlendirin.
Hamuru 12 eşit bezeye ayırıp üzerlerini nemli bezle örtün. Bezeleri merdane ile teker teker aralarına nişastalı un serperek tepsi büyüklüğünde açın.
Tereyağını eritip ılıtın. Süt ve yumurtaları ilave edip çırpın. Açtığınız yufkalardan 2 tanesini ayırıp birini yağlanmış tepsiye kenarları dışa sarkacak şekilde yayın.
Sütlü karışımdan 2-3 kaşık ilave edip 3 kaşık kaşarpeyniri serpiştirin. Derin ve geniş bir tencereyi su ile doldurun. 1 kaşık sıvıyağ ve 1 kaşık tuz ilave edip kaynatın.
Aynı büyüklükte ayrı bir tencereyi buzlu suyla doldurun. Kalan 10 yufkayı tek tek kaynar suya açık olarak atıp 2 dakika haşlayın.
Yırtılmaması için özenle alıp buzlu suya ilave edin. Yufkaları kevgirle temiz bir mutfak bezinin üzerine alıp süzülmeye bırakın.
Yufkaların yarısını tepsiye üst üste yayıp aralarına sütlü karışım ve kaşarpeynirini ekleyin. Beyazpeyniri serpiştirip diğer yufkaları da aynı şekilde üst üste yayın.
Üzerine ayırdığınız yufkayı yayıp sarkan kısımları içe doğru kıvırın. Üzerine kalan sütlü karışımı sürüp ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Ilık servis yapın.