14.01.2011tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen “Türkiye’nin Afet Yönetimi Yuvarlak Masa Toplantısına’’ davet edilmiştim. Üniversite ortamında bu tür bir toplantıya ilk defa katılacaktım. Bu nedenle dersime iyi çalışmam gerektiğini düşündüm. Resim, gazete kupürü ve anket sonuçlarının ağırlıklı olduğu bir sunu gönderdim. Çünkü konu afet önleme olunca, Çorum’da on yıldır acizane yapmaya çalıştığımız ve sonuç itibariyle de muvaffak olduğumuzu düşündüğümüz çalışmaları paylaşmakta fayda olduğuna inanmaktayım. Yapılan çalışmalar paylaşılmazsa, olduğu bölgede kalır ama paylaşılırsa dalga dalga yayılır diye düşünüyorum. Bu nokta da bazen amma da reklamını yapıyor diye eleştiri aslında. Benim için bardağın dolu tarafı önemli .Yoksa boş tarafını herkes kolaylıkla görebilir…
         Bu toplantıyı vesile kılarak şiirlerim, makalelerim hakkında mesaj gönderen, manevi destek olan arkadaşlarla da yüz yüze tanışmak ve imkanlar oranında ziyaret etmek istedim. Bir kısmını ziyaret ettim.
         Büyükşehir Belediyesi Bugsas Genel Müdürü sayın Ruhi Kurnaz beyi ziyaret ettim.Kendileri geçmişte Kaynaşlı belediye başkanlığı yapmış olup, 12 Kasım depreminde de Düzce belediye başkanlığı görevinde bulunuyormuş.Bolu depreminde bir buçuk ay görev yaptığımı, şimdilerde 12 Kasım hatıraları adıyla yazı dizisi yazmaya devam ettiğimi ifade ederek, Çorum’da yapılan çalışmalar ve sonuçlarından bahsettim. Yakın ilgi ve alakalarına bu vesile ile teşekkür ediyorum.
          Daha sonra Kredi ve Yurtlar Kurumunda iç denetçi olarak görev yapan, hemşerimiz Mustafa Yedekçi beyi ziyaret ettim. Çorum – Osmancık üzerine sohbet ettik…
          Toplantı 09.00 – 17.15 arası gerçekleşti. Gerçekten dolu dolu bir program oldu. Vakit çok iyi kullanıldı.Kısacası Çorum’dan kalkıp gittiğime değdi.Çünkü bazen katıldığımız toplantılarda acaba ne kazandım diye sorguladığımda, kocaman bir ‘boş’ cevap alırsam çok üzülüyorum..
ODTÜ ‘den Prof Dr. Polat Gürkan hoca açılış konuşmasında; ’’ Afet yönetimi, farklı disiplinlerde farklı anlamlar ifade edebilmektedir. Yönetim bilimleri açısından bakıldığında, yönetim bilgi sistemleri, kaynak kullanım teknikleri, yöneylem araştırması, proje yönetimi ve planlaması bunun ayrılmaz parçalarıdır. Keza kamu yönetimi bilimi, özellikle ülkemizde mevcut sistemin iyileştirmesi çabalarında can alıcı bir rol oynamak durumundadır.
      Konu planlama açısından ele alındığı takdirde ‘’topyekün hazırlıklı olmak’’ başlığı altında şehir ve bölge planlaması, alt yapı envanter, nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılımı, alan kullanımı, afet mimarisi ve planlaması gibi konuları saymak mümkündür.
(İstanbul Teknik Ünv. Rektörü
Prof Dr. Muhammed Şahin)
 
 
        Sosyal bilimler açısından ele alındığında ise toplumun hazırlıklı olması, sorumluluğun paylaşılması, risk algısı ve toplumsal katılım ve örgütlenmenin afet zararlarını azaltmak ve hazırlıklı olmak açısından önemi vurgulanmaktadır.
        Merkezin 1997 yılında açıldığını ve bu açılma safhasında bir yöneticinin ‘’Afette yönetilebilir miymiş?’’ dediğini hatırlatarak, bugün artık afetlerin yönetilebilmesi noktasında toplantıların yapılmaya başladığını ifade etti. Ülkemizde meydana gelen depremlere bakıldığında bina hasarları açısından büyük bir benzerlik yaşandığını, Çorum’da, Ankara’da zarar gören binanın, Sakarya’da da aynı şekilde zarar gördüğünü ve sanki afetlerin yaptığı hasar açısından kardeş haline geldiğini beyan ederek, etkin bir afet yönetiminde sadece mühendislik yeterli değildir, toplumsal bilinçlenme şarttır’’ dedi.
         İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin bey ise: “İstanbul’dan Ankara’ya gelenler genellikle birkaç işi de aradan çıkarmak için gelir. Ancak ben bugün sadece bu toplantı için geldim ve geri döneceğim. Dünyanın ve ülkemizin afetlerde çok zarar gördüğünü ve bu nedenle olası afetlere hazırlığın çok önemli olduğunu ifade ederek, siz değerli katılımcılarla beraber bulunmaktan büyük bir mutluluk duydum…’’ diye sözlerini tamamladı.