Dün sabah kahvaltılı basın toplantısındaydık.
Ekranda görüntü, “Karşıyaka’nın Filizleri’ni Geleceğe Hazırlıyoruz” yazılı…
Slogana bakınca, yerel yönetimin ağaçlandırma ve çiçeklendirme kampanyası yapacağını düşündük. Yanımda oturan belediye başkanı konuşmaya başlamadan önce dosyalar dağıtılınca diğer yanımda oturan Doğan Haber Ajansı Ege Bölge Temsilcisi İlyas Özgüven mırıldandı:
“Çok güzel bir proje, akıl edenleri kutlamak gerekli.”
Akpınar konuştu:
“Her apartman ile bir öğrenci okutuyoruz. Proje kapsamında Karşıyaka’da ikamet eden ve ailesi zorluk yaşayan üniversite öğrencilerimize aylık 300 lira burs vermeyi öngördük. Toplamda 513 üniversite öğrencisi bu burslardan yararlanacak. Mavişehir, Ataşehir ve Yalı’da yaşayanların katkılarıyla karşılıksız olarak sağlayacağımız bursla çocuklarımıza katkıda bulunacağız.”
Konuşurken heyecanı ve sevinci bir arada yaşıyordu Akpınar.
Projenin diğer kentlere de örnek olması dileğinde bulunduk. Sosyal demokrat bir belediye başkanının ürettiği bu projenin diğer kent belediyelerince de örnek alınması gerektiğini konuştuk.
Hüseyin Mutlu Akpınar bizi yıllar öncesine götürdü…
Rahmetli Ahmet Piriştina uzun yıllar öğrencilere karşılıksız burs verdi. Başlangıçta 10 bin civarında öğrenci yararlandı. Sonrasında 15 bine tırmandı bu rakam… Vefat ettiğinde verilen burs sayısının 30 binleri geçtiğini söyledi Erdal İzgi…
Anımsarım…
Binlerce genç başvuruda bulunurdu.
Bursun adı Ahmet Piriştina olmuştu.
Şimdi Hüseyin Mutlu Akpınar’ın girişimiyle, Karşıyaka halkının desteğiyle 10 ay boyunca her çocuğa verilecek 300 liranın büyük önemi var.
Türkiye’de öğrencilerin yüzde 85’inin yurtsuz olduğu, sıra bekleyenler arasında 1500’üncü sıralarda yedeklerin olduğu bir tablo ile karşı karşıyayız. Öğrencinin başlıca sorunlarının en önde geleni barınmadır. Sonrasında ise çorba içecek parayı bulma gelir.
Büyük sıkıntıları aşarak okuyan ve mezun olan öğrencileri bekleyen en büyük sorun ise işsizliktir. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan aileler, “Çocuğumuz okusun, kendisini kurtarsın diyerek büyük fedakarlıklara katlanmakta, boğazından kestiği lokma ile çocuklarına gelecek aramaktadır.”
Karşıyaka Belediyesi ayrıca kurduğu Kargem Gençlik Merkezi ile yoksul çocukların ücretsiz ders almalarını sağlayarak, adaletsiz sınav yarışında öğrencilere önemli katkılar koymaktadır.
Dersaneler kapatıldığında belediyelerin yoksul çocuklara olan katkısı sadece gençlik merkezlerinde sağlanacak eğitimle sürer mi, sürmez mi tartışılmaktadır. Parası olan zengin çocukları evlerinde alacakları özel derslerle öne çıkarken yoksul halk çocukları ise okullardaki eğitimle yetinecektir.
Hüseyin Mutlu Akpınar’ın şahsında Karşıyaka Belediyesi çalışanlarını ve bu projeye katkı koyan Karşıyakalıları kutluyorum.
Belediye Başkanları bu projeyi örnek alarak kendi kentlerinde uygulamaya koymalıdırlar.
Eğitim için dayanışmaya ve yardımlaşmaya muhtaç olduğumuz en ağır dönemden geçiyoruz. Çocuklarımızın geleceği için bu projeyi tüm kentlerimize yaymalıyız.