Yaz kış demeden her öğünde keyifle tüketilen Yayla Çorbası, Türkiye'nin çorba kültüründe özel bir yere sahip. İşte bu lezzetli çorbanın sırları ve tarifi...
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz Yayla Çorbası, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. İşte bu geleneksel çorbanın malzemeleri ve adım adım yapılışı...
Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden Yayla Çorbası, hem sağlıklı hem de oldukça besleyici. Peki, bu leziz çorba nasıl yapılır? İşte tarifi ve püf noktaları...
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER
2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı (tepeleme) un
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı limonun suyu
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pul biber
6 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
TARİF
Çorba yapımı için kullanacağınız tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek homojen bir karışım elde edene kadar iyice çırpın.
Karışıma bir adet yumurta sarısını ekledikten sonrasında, iyice karıştırın.
6 su bardağı soğuk suyu ekleyerek orta ateşte kaynamaya bırakın.
Çorba kaynamaya başladığında, yıkayıp süzdüğünüz 1 çay bardağı kadar pirinci ilave edin ve tekrar kaynamasını sağlayın.
Bu esnada, ayrı bir tavada 2'şer çorba kaşığı zeytinyağı ve tereyağını kızdırın. Üzerine 1 yemek kaşığı kuru nane ekleyip karıştırın, ardından ocaktan alın.
Hazırladığınız karışımı, kaynamakta olan çorbanın üzerine dökün. Pul biberi ve tuzu da ilave edin.
İyice karıştırarak ocağı kapatın.
YAYLA ÇORBASI PÜF NOKTASI
Terbiye karışımınızı hazırlarken tercih edeceğiniz süzme yoğurt, istediğiniz kıvama ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Çorbanın kesilmemesi için sürekli karıştırmayı unutmamaya özen gösteriniz.
YAYLA ÇORBASI KOYU OLURSA NE YAPILIR?
Sıcak su ekledikten sonra hızlı bir şekilde karıştırabilir ve ardından 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynattıktan sonra yemeğinizi servis edebilirsiniz. Tuz miktarını, ekleyeceğiniz suya bağlı olarak artırmanızı unutmayın.