Sivas'ta, coğrafi işaret alarak tescillenen, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Sivas katmeri, yurt dışındaki Sivaslılardan yoğun ilgi görüyor. Katmer, sipariş üzerine kargoyla hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiliyor. Sivas katmeri tarifini denemek isteyenler için paylaşıyoruz.
Poğaça çeşitleri hem kahvaltı sofralarının hem de çay saatlerinin vazgeçilmez eşlikçilerinden biridir. İster mayalı ister mayasız olsun her türlüsünde ayrı lezzet vardır. Sofraların gözdesi olacak bu Sivas Katmeri tarifini mutlaka deneyin.
SİVAS KATMERİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Bir su bardağı ılık süt
Bir su bardağı ılık su
Bir çay bardağı sıvı yağ
Bir yemek kaşığı kuru maya
Tuz
5 su bardağı un
Aralarına sürmek için:
200 gram tereyağı
Bir fincan sıvı yağ
Üzeri için:
Bir adet yumurta sarısı
Bir yemek kaşığı yoğurt
FIRINDA KATMER TARİFİ NASIL YAPILIR?
Derin bir kabın içine ılık süt, ılık su ve bir yemek kaşığı kuru maya koyun ve maya eriyene kadar karıştırın.
Ardından üzerine sıvı yağ, tuz ve unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun.
Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulmalı.
Kıvama gelen hamurun üzerini örtün ve mayalanması için yarım saat bekletin.
Arasına sürmek için kullanılacak tereyağı, bir tava içerisinde eritin.
Eriyen yağa sıvı yağı da ilave edip ocaktan alın.
Mayaladığınız hamuru 4 eşit parçaya ayırın.
İki bezeyi kalın bir yufka şeklinde açın ve üzerini yağlayarak bir kenarda bekletin.
Yufkanın bir tanesini yağlı yüzeyinin üzerine katlayın.
Katlanan üst yüzeyi tekrar yağlayın.
Böylelikle kare bir hamur hazırlamış olacaksınız.
Hazırladığınız kare hamuru yağlanmış ve orta kalınlıkta açılmış hamurun üzerine koyun ve koyduğunuz hamur içte kalacak şekilde büyük yufkayı üzerine katlayın.
Diğer iki bezeyi de aynı işlemlerden geçirin.
Unladığınız tezgâhta katlanan hamurları ince olacak şekilde açın.
Açtığınız hamurun üzerine bıçakla hafif bir şekilde çizikler atın.
Hamuru tepsinin içine alın.
Hamurların üzerine yoğurt ve yumurta sarısını karıştırıp sürün.
Üzeri kızarana kadar 185 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun.