Bolu’nun yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip Orta Hamamı, geleneksel hamam kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Haftanın 7 günü hizmet veren tarihi hamamda tellaklık yapan Dursun Arslan, mesleğin yok olmaması için çaba sarf ettiğini belirtiyor. Babasından öğrendiği bu mesleği 20 yıldır sürdüren Arslan, gençlerin tellaklığa ilgi göstermediğini ifade ederek, “Bizden sonra bu mesleğin devamlılığı çok zor. Ancak bu bir ata mesleği, gençlerin sahip çıkmalarını isterim.” dedi.

A W413960 04

“Her Türlü İnsanla Karşılaşıyoruz”

Tellaklığın zorluklarına da değinen Dursun Arslan, “2003'ten bu yana bu işin içerisindeyim, 20 yılı aşkın bir süre oldu. Sabah 06.00’da hamamı açıyoruz ve akşam 23.00’e kadar çalışıyoruz. Müşteri olursa içeride çalışıyoruz, olmazsa dışarıda oturuyoruz. Her türlü insanla karşılaşıyoruz, bu yüzden mesleğin zorlukları da oluyor.” şeklinde konuştu.

Gençler Mesleğe İlgi Göstermiyor

Günümüz gençlerinin tellaklık mesleğine ilgi duymadığını dile getiren Arslan, “Şimdiki gençlik pek istemiyor bu mesleği, bizden sonra mesleğin devamlılığı çok zor. Ancak bu bir ata mesleği, gençlerin sahip çıkmalarını isterim. Günümüz gençleri akşam 17.00-18.00 olduğunda mesailerini bitiriyor ancak bizim çalışma saatlerimiz çok daha uzun.” dedi.

A W413960 05

“Aylık Kazancımız 50 Bin Lirayı Buluyor”

Mesleğin maddi getirisi hakkında da bilgi veren Arslan, “Hizmetimiz yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. Keseyi ve masajı yapıyoruz. Giriş ücretimiz 330 lira, kese ve masaj dahil olursa 500 lira oluyor. Ortalama 14-15 saat çalışıyoruz ve günlük kazancımız 800-1000 lira arasında değişiyor. Aylık kazancımız yaklaşık 50 bin lirayı buluyor.” ifadelerini kullandı.

Havadan Anakra - Çorum arası trafik yoğunluğu görüntülendi Havadan Anakra - Çorum arası trafik yoğunluğu görüntülendi

Hamam Kültürünün Sağlığa Faydaları

Hamamın sağlık açısından birçok faydası olduğuna da değinen Arslan, “Gözenekler açılıyor, ölü deri atılıyor. Aynı zamanda üşütmeye de iyi geliyor. Vücut için oldukça faydalı bir uygulama. Ayda bir kez hamama gelmek yeterli olacaktır.” diyerek hamam kültürünün önemine vurgu yaptı.