Yemek

Türk mutfağının vazgeçilmezi: Herkesin bayılacağı Mantı nasıl yapılır?

Türk mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan mantı, ince hamuru ve lezzetli iç harcıyla her zaman favoridir. Evde mantı yapmak istiyorsanız, bu tarif tam size göre! İşte adım adım mantı yapılışı...

Abone Ol

Mantı, özellikle özel günlerde ve misafir ağırlamada tercih edilen geleneksel bir Türk yemeğidir. Kendi ev yapımı mantınızı yapmak isterseniz, bu pratik ve lezzetli tarifi deneyin.

Mantı yapmak zahmetli gibi görünse de, bu tarif ile oldukça kolay! Türk mutfağının bu lezzetli yemeğini evinizde de hazırlayabilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden mantı, evde yapımı ile daha da lezzetli. Bu kolay ve pratik tarifiyle, mantı yapmak artık çok daha eğlenceli.

Mantı Malzemeleri

Mantı hamuru için malzemeler:

2 su bardağı un
1 adet yumurta
Yarım su bardağı su
Yarım tatlı kaşığı tuz

İç harcı için malzemeler:

250 gram kıyma (dana veya kuzu tercihe göre seçilebilir)
1 büyük soğan
Tuz ve karabiber
Arzuya göre farklı baharatlar kullanılabilir

Üzeri sosu için:

Yoğurt (isteğe bağlı)
Sarımsaklı yoğurt sosu (isteğe bağlı)
Tereyağı (isteğe bağlı)
Kırmızı biber pul biber (isteğe bağlı)

Mantı Nasıl Yapılır?

Mantı yapılışı sırasında hamuru açmak ve iç harcı hazırlamak zahmetli olabilir, bu nedenle dikkatli ve sabırlı olmanız gerekmektedir.
Mantıda hamurun yumuşak ve elastik bir kıvamda olması önemlidir, bu nedenle un miktarını ayarlamanız önemlidir.
İlk olarak mantar hamurunu hazırlayın.
Unu bir kaseye alın ve ortasını açarak yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyin. Hamuru iyice yoğurun ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar bu işleme devam edin.
Daha sonra hamuru streç filmle örtün ve oda sıcaklığına sahip bir yerde yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirmeye bırakın.
Hamur dinlenirken bir yandan iç harcınızı hazırlayabilirsiniz.
İç harç için ilk olarak soğanı ince ince doğrayın ve kıymayla birlikte kavurun. ( Soğanı ince doğramak zahmetli gelirse rendeden de geçirebilirsiniz)
Kıyma ve soğanı kavururken kıyma kahverengileşene kadar pişirmeye devam edin.
Ardından harcın içerisini tuz ve karabiberle tatlandırın ve altını kapatın.
Ocaktan aldığınız iç harcı bir kenarda soğumaya bırakın.
Dinlenen hamuru tezgah üzerine alın ve yaklaşık 2x2 cm kareler olacak şekilde kesin.
Her kare hamurunun ortasına kıymalı iç harçtan koyun. Hamurları yarım daire şeklinde katlayın ve uçlarından bastırarak yapıştırın.
Mantılarınızı kapattıktan sonra daha önce kaynattığınız suda haşlama işlemine başlayın.
Kaynar suyun içine tuz ekleyin.
Mantıları kaynar tuzlu suya ekleyin ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin. Mantılar yüzeye çıktığında piştiği anlamına gelir.
Su üstüne çıkan mantıları kevgir yardımı ile süzün.
Ardından servis etmek istediğiniz tabağa alın.
Daha sonra sarımsakları ince ince doğrayın veya ezin. Yoğurda ekleyin. Tuz ekleyerek sarımsaklı yoğurt sosunu iyice karıştırın ve mantının üzerine dökün.
Son olarak tavada erittiğiniz tereyağının içerisine toz kırmızı biber, pul biber ve nane ekleyin.
Bu sosu da isteğe göre mantının üzerine ekleyebilirsiniz.

Mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden birini evinize taşıyor. İster özel günlerde ister günlük sofralarınızda, bu mantı tarifi ile herkesin beğenisini toplayacaksınız. Ev yapımı mantının tadını çıkarmak için, bu adım adım tarifi deneyin ve sevdiklerinizle paylaşın.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }